Visoka pouzdanost i odlične letne karakteristike

Dronovi su danas hit jer nisu više rezervirani za vojnu upotrebu, skupi i teški za upravlanje, zahvaljujući tvrtkama poput DJI oni su postali dostupni velikom broju entuzijasta, onih koji uživaju u letenju i snimanju ali i onih koji ih žele koristit u poslovne svrhe. Dronovi su danas postali i odličan biznis, a kada tome pridodate da ga stvarate od nule, od početka – od dizajnerske ploče do prvih letova jasno je da tada uspjeh u ovom brzoratsućem segmentu industrije predstavlja veliki uspjeh. Upravo o tome smo razgovarali sa Sendijem Radićem članom Uprave KING ICT-a i direktorom tvrtke Plane IX koja kao dio King ICT-a jedne od najvećih domaćih ICT tvrtki krenula u razvoj vlastitog rješenja eRIS-III.

Prema njegovim riječima razvijali su vlastiti drone model eRIS-III više od 4 godine, riječ je o drone koji ulazi u skupinu visokosofisticiranih i pouzdanih malih (ispod 25kg i s rasponom krila manjim od 3,50 m) letjelicama s fiksnim krilima koje mogu nositi korisni teret do 10kg i koje, ovisno o konfiguraciji senzora i goriva, mogu ostati u zraku i preko 15 sati.

On ističe kako je mali broj firmi u svijetu je pristupio problematici na način kako smo mi pa izravne konkurencije zapravo nema. Veći, uglavnom vojni sustavi iz kategorije MALE (Medium Endurance Long Endurance), su višestruko skuplji u nabavi kao i u operativnim troškovima te su prilagođeni za isključivo vojne zadaće, pojašnjava Radić.

Već neko vrijeme govori se o upotrebi dronova u različite svrhe. Prije je to područje bilo rezervirano samo za vojsku no komercijalizacijom tržišta otvaraju se mnoge nove mogućnosti. O kakvim je dronovima riječ kada govorimo o proizvodnju koju radite u Hrvatskoj?

Riječ je o visokosofisticiranim i pouzdanim malim (ispod 25kg i s rasponom krila manjim od 3,50 m) letjelicama s fiksnim krilima koje mogu nositi korisni teret do 10kg i koje, ovisno o konfiguraciji senzora i goriva, mogu ostati u zraku i preko 15 sati. Takve sposobnosti visokoautomatiziranog i dugotrajnog letenja svrstavaju naše letjelice u sam vrh sličnih besposadnih letjelica koje su u ovom trenutku dostupne na svjetskom tržištu. Ove visokonapredne sposobnosti koje su trenutno vrhunac tehnoloških dostignuća, gledajući, naravno, tehnologiju dostupnu na komercijalnom tržištu, čine ih zanimljivim i poželjnim za širok raspon zadaća. Primjerice, ovakve letjelice mogu se koristiti za nadzor morskih i kopnenih granica, redovita snimanja velikih poljoprivrednih, pošumljenih i drugih površina radi uočavanja i snimanja i kasnije računalne analize svih (pa i onih milimetarskih) promjena na istima.

Koliko je dugo trajao razvoj i što je za njega bilo ključno? O kakvom je ulaganju riječ?

Razvoj naše letjelice traje već 4 četiri godine, a sastojao se od više faza. Projekt je započeo s definiranjem potencijalne tržišne niše, nakon čega je provedeno sveobuhvatno istraživanje globalnog tržišta pojedinih podsustava (letjelice, autopilota, tracking antene, itd.) radi što boljeg razumijevanja potencijalnih poslovnih prilika i razvijanja rješenja za iste. Sljedeća faza razvoja, i mogu reći najdugotrajnija i u profesionalnom smislu najzahtjevnija od svih, fokusirala se na odabir i nabavu većeg broja komponenata nakon čega je uslijedila vrlo složena integracija istih u komercijalni proizvod. Ta višegodišnja integracija je zahtijevala golema ulaganja u smislu vremenskih, financijskih, materijalnih, organizacijskih i ljudskih resursa.

Koje su glavne tehničke karakteristike i namjena ovih dronova?

Kao što je već spomenuto, tehničke karakteristike čine letjelicu iskoristivom i učinkovitom u širokom rasponu zadaća - od nadzora morskih i kopnenih granica, nadzora najrazličitijih vrsta linearnih infrastruktura (cjevovodi, plinovodi, autoceste, željeznice, itd.), kao i za nadzor već spomenutih poljoprivrednih i šumskih površina.

Planirate li ih ponuditi osim na hrvatskom i na drugim regionalnim tržištima, na tržištu EU i svijeta?

Svakako planiramo naš proizvod i za njega vezane usluge ponuditi na globalnom tržištu.  Naime, spoj raznih visokokvalitetnih senzora, cjenovno učinkovitih i pouzdanih platformi za nošenje senzora, hardvera za pohranu i softvera za obradu prikupljenih podataka čini naš proizvod jedinstvenim. Ovakvim pristupom stvaramo dodatnu vrijednost za koju smatramo da će biti prepoznata na globalnom tržištu.

Tko vam je ključna konkurencija i po čemu se dizajnerski, avionautički i tehnološki posebno ističe vaš drone?

Mali broj firmi u svijetu je pristupio problematici na način kako smo mi pa izravne konkurencije zapravo nema. Veći, uglavnom vojni sustavi iz kategorije MALE (Medium Endurance Long Endurance), su višestruko skuplji u nabavi kao i u operativnim troškovima te su prilagođeni za isključivo vojne zadaće. Većina civilnih letjelica se zadržava na relativno skromnim mogućnostima što se tiče letnih performansi, kao i na sposobnostima njihovih senzora.  Naše sposobnost nošenja raznovrsnih senzora i velika istrajnost same letjelice u zraku, kao i visokoautomatizirano i sigurno letenje čini naš sustav optimalnim izborom za većinu potencijalnih korisnika na komercijalnom tržištu.

U kojem smjeru očekujete daljnji razvoj letjelica?

Daljnji razvoj ove letjelice svakako će uključivati integraciju različitih senzora, kao i razvoj usluga na temelju istih.  Osim novih senzora, moguće su i određene promjene u letačkom i drugom hardveru, a sve kako bi se dostigle veće sposobnosti u prikupljanju i obradi velikih količina podataka.  Ta interakcija prikupljanja, pohrane i obrade velikih količina podataka je nesumnjivo daljnji smjer razvoja letjelice i sveukupnog sustava.

 

Glavne tehničke karakteristike:

 

-           Raspon krila: 3,3 metra

-           Dužina: 2,27 metara

-           Motor: 28cc benzinski

-           Površina krila: 0,79 m2

-           Najveća brzina leta: 130 km/h

-           Najveća visina leta: 3500 metara

-           Ostajanje u zraku: 20+ sati sa punim rezervoarom goriva od 7,5 litara

-           Najveća poletna težina: 22,5 kg

-           Prijenos video signala: 100+ km, ovisno o visini leta

-           Prijenos telemetrije: i izvan izravne optičke vidljivosti putem 3G/4G mreža, izravnim linkom 200+ km, ovisno o visini leta

-           Najveća nosivost korisnog tereta u polijetanju: do 10 kg, ovisno o konfiguraciji letjelice i količini goriva, odnosno očekivanom vremenu ostajanja u zraku

 URL članka Visoka pouzdanost i odlične letne karakteristike