Top 10 besplatnih open source alata za projektni menadžment

Top 10 besplatnih open source alata za projektni menadžment

Foto: Shutterstock

Vrijeme može biti saveznik u poslovanju manjih i srednjih kompanija, ali može i biti velik problem ukoliko se pojavi nešto vrlo često - nedostatak novca i(li) zaposlenih. Tad je vremena malo, a projekti koji su pred kompanijom moraju biti gotovi do zadanog roka. Postoji i određeno softversko rješenje za to.

Neće softver za projektni menadžment (PM) odraditi posao za vas, ali svakako će ga olakšati. No, oni najbolji i najprofesionalniji koštaju i rijetko su potrebni na nižim razinama pa ćemo vam pomoći s deset najboljih besplatnih i potpuno otvorenih za korištenje. Izabrali smo ih na temelju broja korisnika, dostupnih mogućnosti u sferi projektnog menadžmenta, na temelju osvrta korisnika, prostora za pohranu podataja, jednostavnosti i konkurentnosti s profesionalnim alatima iz ovog područja - koji se plaćaju.

1. Bitrix24

Potpuno je besplatan za neograničen broj korisnika, ali i ograničen na svega pet gigabajta prostora mjesečno, što se može promijeniti ukoliko platite 39 američkih dolara svakih 30 dana.

Plusevi

Omogućava komunikaciju u realnom vremenu kroz grupni chat, nudi videokonferencijske pozive, instant poruke i ponaša se kao alternativa za Dropbox. Zanimljiva je i mogućnost planiranja za koliko sati biste završili projekt te potom usporedbe koliko je za njega bilo potrebno vremena obaviti ga, ali podijeljeno na svaki zadatak posebno.

Minusi

Korisnike znaju zbuniti PM alati s onima koji služe za komunikaciju s klijentima (CRM - customer relationship management) i to se događa prečesto s rastom opsega posla.

2. Freedcamp

Neograničeni broj korisnika, neogranični broj projekata, neograničena pohrana podataka, lijep dizajn, "bezbroj" mogućnosti, optimiziran za komunikaciju, korištenje Kanbana ili samostalno biranje obavljanja zadataka... Praktički ima sve za biti najbolji PM alat na listi, ali...

Plusevi

Spomenuti su većinom u opisu, no treba spomenuti da administratori mogu jednostavno odrediti dozvole svakom od korisnika te ih nadgledati.

Minusi

Tu se dolazi do "ali". Navigacija nije najbolja, zna biti komplicirana i nedostaju neke mogućnosti koje su potrebne za kvalitetan rad. Pod time se misli na Ganttov dijagram prije svega ostalog...

3. Orangescrum

Idealan je za IT timove i jedino što se plaća jest cloud verzija, i to devet dolara mjesečno. No, treba znati da je ta verzija daleko bolja od one koja se ne veže uz cloud.

Plusevi

Može se podesiti kako god želite i to je idealno za sve IT stručnjake. Postane alat kakav god želite. Nudi Kanban pogled na sve zadatke, nudi Ganttov dijagram, grupira zadatke i integriran je s Google Drive i Dropboxom. Čak i u besplatnoj verziji.

Minusi

Nije za početnike. Ili, bolje rečeno, ovo je alat za istinske profesionalce.

4. Asana

Ima 140 tisuća pretplatnika i 1,4 milijuna korisnika. Ima i 1300 pozitivnih recenzija te ukupnu ocjenu 4,5/5. I besplatna je za timove do 15 ljudi.

Plusevi

Dizajnirao ju je Dustin Moskovitz, koji je radio i na dizajnu Facebooka. Tako da, s te strane je ovo besprijekoran PM alat. Asana je i odličan izbor za timove jer može vizualizirati ciljeve, nudi interakciju u realnom vremenu, prati protok vremena kod obavljanja zadataka... Ima čak i Android aplikaciju.

Minusi

Ne postoji offline mogućnost rada, pretraga nije na najvišim razinama i služba za korisnike često kaska s odgovorima i(li) rješenjima.

5. Wrike

Besplatan je za do pet korisnika u timu, ali nudi svega dva gigabajta besplatnog prostora za pohranu, što donekle olakšava činjenica da je Wrike integriran s Google Drive, Box i iCal. Neograničen prostor za pohranu, ali i neke druge mogućnosti, dobiju se za 9,8 dolara mjesečno.

Plusevi

Odličan alat za manje timove prvenstveno jer nudi potpunu privatnost. No, bez plaćene verzije nema nekog smisla koristiti Wrike.

Minusi

Upravo taj dio s plaćanjem jer tek se uz plaćanje dobije Ganttov dijagram, praćenje vremena, podrška u realnom vremenu... Ukratko, besplatna verzija je samo "pro forme", s njom se praktički ništa ne dobije.

6. MeisterTask

Aplikacije za iPhone, iPad i integracija s Dropbox, GitHub, Zendesk i Google Drive čine MeisterTask više nego zanimljivim besplatnim PM alatom.

Plusevi

Neograničen prostor za pohranu podataka, praćenje vremena, kolaboracija s internim i vanjskim korisnicima... Sve su to prednosti zbog kojih se isplati koristiti MeisterTask. Uz to, komunikacija je jednostavna, cijeli alat se može podesiti kako vam odgovara i podrška za korisnike je na najvišim razinama.

Minusi

Još je izimno nov alat pa još uvijek ne radi potpuno pouzdano, ali s vremenom će se to promijeniti i MeisterTask bi lako mogao završiti na vrhu ove ljestvice.

7. GanttProject

Korisnici ga uspoređuju s Microsoft Project zbog mogućnosti koje nudi, ali i zbog kompleksnosti. Može generirati Ganttove i PERT dijagrame, prikazati izvještaje u HTML i PDF formatima te nudi više raznih alata za planiranje i menadžment.

Plusevi

Teško je reći što se ne može s ovim PM alatom jer nudi sve. Besplatno! Mogućnosti navedene u alatima iznad su dio GanttProjecta. Sve do jedne.

Minusi

Prekompliciran je za sve osim za napredne korisnike, podrška koju možete dobiti je striktno vezana uz zajednicu, koja nije brojna i može se naći samo na specijaliziranim forumima.

8. Zoho Projects

Nudi neograničen broj korisnika, ali samo deset megabajta prostora za pohranu podataka što znači da s besplatnom verzijom ne možete puno. Stoga je, kao i za Wrike, "besplatno" samo uvjetno rečeno. Plaćena verzija je 25 dolara mjesečno.

Plusevi

Još jedan alat koji dizajnom podsjeća na Facebook, ali nije ta jednostavnost jedini plus, tu je i nevjerojatan broj mogućnosti vezanih uz Ganttove dijagrame, kojima se može dopustiti korisnicima postavljati komplicirane zadatke i ciljeve, a potom ih jednostavno nadgledati i analizirati. Ima i 50 predložaka u bazi.

Minusi

Potreba za plaćanjem jer bez nje ste ograničeni porostorom, ali i činjenicom da možete raditi samo s jednim projektom.

9. 2-Plan Project Management Software

Ima tri programa u "simbiozi" i svi su besplatni. Riječ je o 2-Plan Desktop, 2-Plan Team i Work 2-gether. Naravno, postoji i verzija koja se plaća, a nudi neke dodatne pogodnosti.

Plusevi

Uz sve što nudi konkurencija, ovaj se PM alat ističe time što nudi animirani prikaz grafova, ali i najjednostavniji način koordiniranja zadataka, kao i njihova praćenja.

Minusi

Kompliciran je, bez obzira na detaljne upute koje dolaze s njim. I besplatna je verzija limitirana pa je za sve što se nudi ipak potrebno platiti 15 dolara mjesečno.

10. Taiga.io

Ovisi o zajednici i ona je uključena vrlo direktno i entuzijastično u sva poboljšanja pa je zato ovo više nego zanimljiv PM alat. Ujedno, sve je besplatno tako da ono što se nudi, odmah je na dlanu.

Plusevi

Nudi većinu mogućnosti kao ostali PM alati na listi, iznimno je brz alat, može se uređivati kako vam odgovara...

Minusi

Riječ je o beta verziji pa su bugovi i problemi svih vrsta preučestali, a za posao to ipak nije idealno.

Još iz kategorije

Ministarstvo gospodarstva pojašnjava situaciju oko eRačuna

Ministarstvo gospodarstva pojašnjava situaciju oko eRačuna

06.12.2019. komentiraj

Jučerašnja obavijest o nedostupnosti slanja i zaprimanja eRačuna putem servisa 'Moj eRačun', informacijskog posrednika Elektronički računi koju smo uputili kao resorno ministarstvo nadležno za područje razmjene eRačuna, bila je namijenjena isključivo informacijskim posrednicima, kako bi svoje korisnike dobavljače/izdavatelje eRačuna (koji su nam prijavili nemogućnost slanja eRačuna prema korisnicima servisa Moj eRačun) obavijestili o mogućnosti propisanoj Pravilnikom o tehničkim elementima, izdavanju i razmjeni elektroničkog računa i pratećih isprava u javnoj nabavi, ističu iz Ministarstva gospodarstva na upit ICTbusiness.info.

Identyum digitalni identitet od siječnja 2020. dostupan i klijentima Ferratum banke

Identyum digitalni identitet od siječnja 2020. dostupan i klijentima Ferratum banke

06.12.2019. komentiraj

Identyum platforma za digitalni identitet, u vlasništvu hrvatskog Regtech startupa Identity Consortium od iduće godine postaje dostupna i klijentima Ferratum banke. Posljedica je to uspješno dovršenog dugotrajnog i vrlo zahtjevnog procesa testiranja Identyum platforme od strane compliance odjela Ferratum banke, koji je u konačnici rezultirao potpisivanjem ugovora o korištenju Identyum platforme za digitalni identitet. U slijedećoj fazi slijedi implementacija u produkcijsku okolinu Ferratum banke, čiji završetak se očekuje do kraja siječnja 2020. godine.

Moj e-račun ponovno dostupan, otvorena hajka na medije

Moj e-račun ponovno dostupan, otvorena hajka na medije

06.12.2019. komentiraj

Sustav Moj e-račun tvrtke Eltkronički računi ponovno je dostupan i funkcionalan, za ICTbusiness.info potvrdili su iz ove tvrtke. Kako ističu, tvrtka Elektronički računi 5.12. oko 12:30 sati zaprimila obavijest o problemima u isporuci računa s navodom da 21500 računa čeka isporuku na Centralnoj platformi. Prema informacijama iz MINGO-a,  mail koji se citira u članku bio je distribuiran informacijskim posrednicima kao podloga da mogu neposlane račune – uslijed nedostupnosti posrednika, a sukladno Pravilniku – poslati u papirnatom obliku. Ujedno je mail, zaprimljen 5.12. oko 12:30, sati bila i prva prijava problema prema nama zbog čega smo naravno bili iznenađeni jer smo u navedenom periodu zaprimali eRačune s Centralne platforme.