Start gumb uzvraća udarac!

Internetom trenutačno kruže zanimljive glasine vezano uz nadolazeću nadogradnju Windows 8 operacijskog sustava. Ukoliko su istinite Windows 8.1, koji bi se trebao pojaviti krajem godine, će iznova dobiti jednu vrlo traženu funkcionalnost koju je izgubio u evoluciji s popularnih Windowsa 7.

Riječ je o legendarnom – Start gumbu! Ipak, s obzirom na to da bi sveobuhvatni povratak značio kapitulaciju novozacrtanog smjera razvoja Microsoftovog operacijskog sustava, Windows 8.1 Start gumb neće imati istovjetnu funkciju kao u prethodnim inačicama OS-a, već će služiti kao prečac za pristupanje Start zaslonu koji je sastavni dio i aktualne inačice Windows 8 sustava.

No, to nije sve. Prema dodatnim informacijama Microsoft će u Windows 8.1 uključiti i mogućnost pokretanja sustava u klasičnom desktop modu, čime će korisnici moći izbjeći prikazivanje tzv. "Metro" sučelja s aktivnim pločicama i računalo odmah koristiti na način kako su to činili od Windows 95 OS-a.

Iako je Microsoft dobro objasnio razloge uklanjanja ovih funkcionalnosti te iste potvrdio brojim korisničkim istraživanjima, milijuni preuzimanja zamjenskih rješenja koja vraćaju Start gumb i mogućnost pokretanja u desktop modu (npr. Start8 ( http://www.stardock.com/products/start8/ ) ili Pokki ( http://www.pokki.com/windows-8-start-menu )) daju za naslutiti da korisnici ipak žele elemente sučelja na koje su se navikli tijekom posljednjih sedamnaest godina.

Bilo kako bilo veća mogućnost izbora, a posebice kada je u pitanju korisničko sučelje koje predstavlja temeljno sredstvo interakcije s računalom, je uvijek dobrodošla.URL članka Start gumb uzvraća udarac!