Softver temeljen na umjetnoj inteligenciji može automatizirati proces dijagnoze u stomatologiji od početka do kraja

Mnoge industrije danas koriste digitalne uređaje za poboljšanje i ubrzavanje procesa, ali nisu sve od njih u potpunosti implementirale umjetnu inteligenciju na način koji se još može smatrati revolucionarnom inovacijom, rekao je za ICTbusiness.info suosnivač Ideaversa Andrea Vecci.

Prema njegovim riječima, njihovo istraživanje pokazuje da stomatolozi troše dragocjeno vrijeme i novac na obavljanje ponavljajućih poslova koji su potrebni za njihov redovni tijek rada i baveći se sadašnjim i potencijalnim korisnicima, a to se može promijeniti korištenjem umjetne inteligencije u svakodnevnom radu.

Danas se gubi dragocjeno radno vrijeme procjenjujući snimke zuba snimljene digitalnim uređajima, definirajući dijagnoze, razrađujući i prezentirajući detaljne planove liječenja potencijalnim klijentima umjesto da to vrijeme iskoriste za učinkovito liječenje pacijenata, pojašnjava Vecci.

Veliki broj industrija se u ovom trenutku vrlo brzo digitalizira i transformira; neki bi rekli digitalno transformirani. Radite na rješenju za dentalnu medicinu. O čemu se točno radi?

Da bih odgovorio na vaše početno pitanje, razlikovao bih digitalnu transformaciju od implementacije umjetne inteligencije. Mnoge industrije danas koriste digitalne uređaje za poboljšanje i ubrzavanje procesa, ali nisu sve od njih u potpunosti implementirale umjetnu inteligenciju na način koji se još može smatrati revolucionarnom inovacijom. Naravno, svijet brzo trči i to će se dogoditi vrlo brzo. Na primjer, u stomatološkoj skrbi sada smo u eri “digitalne stomatologije”. Svaki stomatolog koristi rendgenske uređaje različitih vrsta i veličina za skeniranje zuba pacijenta. Nekoliko tvrtki u svijetu razvija softver temeljen na umjetnoj inteligenciji za stomatologiju. Kao Ideavers, i mi smo jedni od njih jer razvijamo softver koji će automatizirati proces dijagnoze od početka do kraja. Naš je cilj evolucija "digitalne stomatologije" u "inteligentnu stomatologiju". Stoga nije slučajno što je naš slogan “Inteligentna stomatološka evolucija”.

Koje ste probleme otkrili i kako će vam tehnologija koristiti - od strojnog učenja do umjetne inteligencije?

Naše istraživanje pokazuje da stomatolozi troše dragocjeno vrijeme i novac na obavljanje ponavljajućih poslova koji su potrebni za njihov redovni tijek rada i na rješavanje sadašnjih i potencijalnih klijenata. Oni gube dragocjeno radno vrijeme procjenjujući slike zuba snimljene digitalnim uređajima, definirajući dijagnoze, razrađujući i prezentirajući detaljne planove liječenja potencijalnim klijentima, umjesto da to vrijeme iskoriste za učinkovito liječenje svojih pacijenata. Uz to stomatološke ordinacije podnose dodatne troškove zapošljavanja i osposobljavanja više administrativnih pomoćnika posvečenih angažiranju klijenata i pružanju informacija. Naš softver koristiti će stomatolozima diljem svijeta jer uzimamo automatizirani pristup stomatološkoj skrbi koji favorizira učinkovitost prije svega. U tu će svrhu Ideavers uskoro pomoći stomatološkim ordinacijama u povećanju broja liječenih pacijenata i smanjenju operativnog vremena i troškova.. Na ovaj način također povećavamo kvalitetu liječenja, smanjujemo količinu posla za stomatologe i dopuštamo im da korisnicima pruže skok u vrijednosti prilagođavajući im iskustvo u stomatološkoj skrbi. No, što je još važnije, naša ponuda omogućuje pružateljima dentalne njege da smanje svoju strukturu troškova, što im omogućuje da budu profitabilniji.

U kojoj ste fazi svog softverskog rješenja?

Već smo stvorili kamen temeljac naše neuronske mreže. Počeli smo s patologijom oštećenih korijenskih kanala. Odabran je na temelju našeg poslovnog istraživanja na hrvatskom testnom tržištu. Naš motor može ga otkriti s točnošću od 90% u klasifikaciji i više od 75% u otkrivanju objekata. Radimo na poboljšanju tih brojeva, ali i na dodavanju novih patologija i učinka softvera.

Kako se model osposobljava na temelju učitanih podataka (snimaka)?

Prije svega, u potpunosti smo se pridržavali GDPR pravila i propisa jer smo koristili anonimne podatke za razvoj onoga što imamo danas. Koristimo sustav algoritama strojnog učenja koji su stvorili naši inženjeri u kojem softver izračunava značajke slike za koje se vjeruje da su važne za predviđanje dijagnoze od interesa. Neuronska mreža može identificirati najbolju kombinaciju slikovnih značajki za klasifikaciju dijagnoze.

Kako ste do sada financirali svoj startup projekt i kakvi su vam planovi i očekivanja? Planirate li pronaći ulagače i što očekujete od njih?

Da. Ideavers Hrvatska podržana je od strane Ideavers LLC, američkog startupa sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Delaware. Imali smo neke privatne ulagače koji su osigurali potrebna sredstva da budu na mjestu na kojem smo sada. Očekujemo da ćemo izazvati uzbuđenje zbog ovog posla u Europi i pronaći ulagače i u ovom dijelu svijeta. Spremni smo poželjeti dobrodošlicu novim poslovnim partnerima i novim zaposlenicima koji dijele istu viziju koju imamo i mi.

Odlučili smo osnovati sjedište EU-a u Zagrebu jer smatramo da je Hrvatska pravo mjesto za to nastaviti ovaj projekt. Naše istraživanje tržišta i iskustvo pokazuju da su hrvatski stomatolozi otvoreni za nove napredne tehnologije: većina njih cijeni učinkovitost prije svega. Oni dobro shvaćaju koliko je važno usvojiti ubrzani tijek rada i smatraju da je ključna nužnost ostati konkurentnim. Zapravo, njihovo poslovanje uspijeva opslužujući međunarodne klijente koji dolaze iz inozemstva kako bi dobili kvalitetne tretmane po razumnoj cijeni. Kako brojne stomatološke ordinacije ulažu novac u nove uređaje za kompjuteriziranje, a što omogućava više radnih postupaka, možemo očekivati ​​da će s entuzijazmom prihvatiti prednosti umjetne inteligencije i automatiziranog tijeka rada. Stoga Hrvatsku smatramo prikladnim okruženjem za razvoj i testiranje AI aplikacija i dobrim tržištem za prve prodaje.

Kada očekujete dovršetak softverskog rješenja?

Ovo su svojevrsni povjerljivi podaci, međutim ono što vam mogu reći je da očekujemo da ćemo početi služiti tržištu EU -a do sredine 2022. godine.

 URL članka Softver temeljen na umjetnoj inteligenciji može automatizirati proces dijagnoze u stomatologiji od početka do kraja