Preko 60 posto tvrtki tek je zagrebalo po površini iskorištenja umjetne inteligencije za poboljšanje poslovanja

U Španjolskoj, Metro Madrid koristi umjetnu inteligenciju (AI) za nadzor mreže i smanjenje potrošnje energije za 25 posto. U Sjedinjenim Američkim Državama kompanija za proizvodnju pića koristi AI za poticanje prodaje analizom trgovaca i tržišta. Na Bliskom istoku, virtualni asistent telekomunikacijske kompanije koji pokreće AI razgovara s 1,65 milijuna korisnika svaki mjesec na različitim arapskim dijalektima i engleskom. Dakle, AI je krenuo u svoj uzlet, barem se tako čini. Ali, kakva je uistinu realnost?

Accenture je u istraživanju otkrio da je porazna - samo 12 posto kompanija napredovalo je u smislu umjetne inteligencije do te razine da ona čini razliku dovoljnu za superioran rast i poslovnu transformaciju. Tim je kompanijama zajedničko što troše oko 30 posto ukupnog proračuna na umjetnu inteligenciju. I, za te se kompanije navodi da su dosegle "zrelost" po pitanju umjetne inteligencije (eng. AI Maturity).

Konkretnije, u 2021. se provelo istraživanje u kojem su sudjelovale rukovodeće osobe iz 2000 najvećih svjetskih kompanija i ono što se u smislu umjetne inteligencije još moglo zaključiti jest da su im šanse za rast dionica bile 40 posto izraženije ako su prilikom objave poslovnih rezultata raspravljali i o njoj. Primjerice, u 2018. su šanse za rast u tom smislu bile 23 posto.

Svejedno, napred po pitanju te nove tehnologije izvelo je tek spomenutih 12 posto i to je uisinu otegotna okolnost, nešto što se ne bi očekivalo s obzirom da u tolikoj mjeri može pomoći u smislu kompletnog poslovnog rasta.

Inače, "AI zrelost" mjeri stupanj do kojeg su organizacije svladale sposobnosti povezane s umjetnom inteligencijom u pravoj kombinaciji za postizanje visokih performansi za kupce, dioničare i zaposlenike.

Ujedno, Accenture dijeli kompanije na četiri tipa, kad se govori o "AI zrelosti".

1. AI uspješnici (eng. achievers) - oni pokazuju naprednu "AI zrelost", dovoljnu za dostizanje superiornog rasta i poslovne transformacije.

2. AI graditelji (eng. builders) - pokazuju snažne temeljne sposobnosti i prosječnu diferencijaciju svojih mogućnosti.

3. AI inovatori - pokazuju snažnu diferencijaciju svojih mogućnosti i prosječne temeljne sposobnosti.

4. AI eksperimentatori - oni s prosječnih mogućnostima i sposobnostima u obje kategorije. Ujedno, čine većinu u uzorku ispitanika (63 posto).

U konačnici, prva tri tipa čine redom 12, 12 i 13 posto, odnosno, ukupno 37 posto svih ispitanih.URL članka Preko 60 posto tvrtki tek je zagrebalo po površini iskorištenja umjetne inteligencije za poboljšanje poslovanja