Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske

Tvrtka Typeqast razvija sustav praćenja inventara putem Bluetooth, IoT tehnologijama i cloud uslugama, a prvi pilot projekt krenuo je u jednoj belgijskoj bolnici, ističe za ICTbusiness.info Marko Barić direktor Typeqasta. Prema njegovim riječima trenutno su u pilot fazi, a bolnice su samo prva potencijalna primjena jer se već pregovara i poštanskim operaterima Nizozemske i Belgije. Barić napominje kako je sustav moguće primijeniti u principu gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što.

Koliko je trajao razvoj rješenja i na čemu je ono bazirano?

Razvoj još uvijek traje, trenutno smo u fazi validacije prototipa kod prvih klijenata, a razvoj kompletnog proizvoda se nastavlja dalje. Rješenje je bazirano na modernim IoT (Internet of Things) i event streaming servisima u AWS (Amazon Web Services) cloudu, a sama arhitektura je tzv. serverless. Sa strane krajnjih korisnika trenutno je mobile web app implementiran u Angularu.

Zašto se koristi Bluetooth tehnologija a ne primjerice RFID?

Primarni razlog je što Bluetooth tehnologija budućnosti s daleko više primjena od RFID. Danas već imate Bluetooth tagove i lokatore koji imaju ugrađen GPS, prate lokaciju čak i dok su offline, a uskoro i tagove koji niti ne trebaju bateriju za rad. Koristeći već gotove sustave Bluetooth prijemnika, moguće je jako precizno pozicionirati tagove, a upravo to je osnova našeg sustava.

Rješenje se bazira na upravljanju inventarom - kako je tehnološko posloženo - bluetooth tagovi, aplikacija, softver/baza?

Tagovi su mali uređaji veličine kovanice, s baterijskim napajanjem koje ih drži na životu nekoliko godina. Tagovi se postavljaju na opremu po bolničkim odjelima: od bolničkih kreveta do pokretnih medicinskih uređaja, košara s medicinskom opremom, itd. Budući da je bolnica već u potpunosti pokrivena Bluetooth prijemnicima, moguće je s aplikativne strane precizno pozicionirati svaki komad opreme. Event stream s podacima o kretanjima tagova se gura prema našoj cloud infrastrukturi gdje se stream obrađuje koristeći AWS servise poput Kinesis Streams, DynamoDB, Lambda i sl. Na kraju lanca se nalazi mobilni web app koji omogućava bolničkom osoblju da jednostavno dođe do svih informacija o lokaciji i kretanju određene opreme.

Na koja još tržišta mislite ići s ovim vašim rješenjem?

Primjena za ovakav sustav ima mnogo. Bolnice su samo prvi korak jer tamo rješavamo konkretan problem s kojim se bolnice suočavaju. U principu se sustav može primijeniti gdje god je potrebno locirati i pratiti bilo što. Imamo već neke inicijalne razgovore s nacionalnim poštama Nizozemske i Belgije gdje bi se sustav koristio tako da se u kamionima s pošiljkama prati svaka pošiljka i kontrolira da li je na pravom putu do krajnjeg korisnika, pri čemu je sam kamion jedan veliki WiFi/Bluetooth prijemnik. Ima i nekih drugih primjena koje trenutno evaluiramo.

Koliko je trajao i koliko je koštao razvoj jednog ovakvog rješenja?

Očekujemo da će nam za sam razvoj kompletnog proizvoda trebati oko godinu dana. Inače radimo po agile/scrum modelu razvoja s timom od 5 ljudi, tako da je u osnovi sustav zaživio već nakon 3 mjeseca razvoja s osnovnim funkcionalnostima i sada se dodatno nadograđuje iz tjedna u tjedan.URL članka Praćenje opreme uz pomoć Bluetooth tagova dolazi iz Hrvatske