Nvidia predstavila Quadro K6000 grafičku karticu

Nvidia je na SIGGRAPH 2013 konferenciji u Anaheimu najavila Quadro K6000, novu grafičku karticu iz Quadro linije koje su namijenjene za profesionalna računala.

Prilično impresivne specifikacije upotpunjuje 2880 CUDA jezgri i 12 GB GPU memorije. Nvidia navodi kako će korist od 12 GB memorije na kartici najviše imati tri ključna tržišta, a radi se o tržištu animacije i vizualnih efekata, automobilskoj i dizajnerskoj proizvodnji te industrija koja se bavi istraživanjem energije.

Nvidia je prvo prototip kartice dala na korištenje ljudima iz tvrtke Pixar. Njihov komentar možete vidjeti na slici u nastavku. S obzirom na to da Pixar ne podržava bilo kakve proizvode, ovo je velika pohvala. Zbog mogućnosti korištenja više razine detalja nego što su mogli prije i daljnjeg održavanja interaktivnosti, postoji posebno zanimanje za ovu karticu na zabavnom tržištu.

Zatim je Nvidia grafičku karticu dala na testiranje dizajnerskom centru Nissana. Pathfinder koji je na slici ima 40 milijuna poligona. Kada dizajnerski centar započinje dizajniranje, oni uzimaju inženjerske nacrte te ih vizualiziraju, nakon čega dobiju CAD model naziran na NURBS-u, koji prvo pretvore u poligone, a zatim provode sate i dane smanjujući rezoluciju kako bi dobili iskoristiv uzorak. Stvari kao što su smanjenje ukupnog broja poligona bez gubljenja finih detalja, uvelike smanjuje složenost unutrašnjosti kada se radi vizualizacija eksterijera (i obrnuto), uvelike pojednostavljuje dijelove šasije itd. Uz Quadro K6000, oni su bili u mogućnosti da na navedenom modelu naprave elementarno čišćenje i zatim površinsko renderiranje.

U konačnici, grafička kartica je poslana na testiranje u Apache Corporation. Apache koristi Terraspark InsightEarth za istraživanje nafte i plina. Ovaj posao uključuje ogromne skupove od stotina gigabajta podataka koji se obrađuju putem GPU-a. Veća GPU veličina memorije znači da mogu učitati puno veće segmente svojih skupova na GPU, što znatno ubrzava njihov rad.

Očekuje se da će Nvidia Quadro K6000 biti dostupna ove jeseni. Očekivana cijena još uvijek nije poznata, no kako će se približavati datum dolaska tako će i cijena biti otkrivena.URL članka Nvidia predstavila Quadro K6000 grafičku karticu