Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU

CES 2015 se službeno otvara sutra, no to ne znači da neka velika imena već i uoči otvaranja nisu krenula sa velikim predstavljanjima svojih proizvoda i tehnologija. U Las Vegasu smo uživo na CES-u, pa ne zaboravite pratiti sva događanja u našoj CES 2015 ( /ces-2015/ ) rubrici.

Nvidia je tako predstavila novu generaciju Tegra čipova, a radi se o osmojezgrenom Tegra X1 čipu koji kombinira 64-bitni procesor baziran an ARM arhitekturi  sa grafičkim procesorom baziranim na vlastitoj Maxwell arhitekturi. Tako Nvidia ostavlja prošlogodišnju Kepler arhitekturu iza sebe i istu mijenja sa Maxwell arhitekturom za koju tvrdi da je apsolutno najjači grafički procesor kojeg su ikad izradili.

S Tegra X1, Nvidia je uspjela ostvariti čak 1.5X bolje rezultate u snazi i performansama u usporedbi s prošlogodišnjim Tegra K1 čipom.

Tegra X1 je prvi na svijetu mobilni superčip koji je uspio postići 1 teraflop u mobilnom računarstvu, a u osmojezgrenom 64-bitnom procesoru nalazi se 256-jezgreni Maxwell grafički čip.

Jedan od prvih uređaja koji će biti pogonjen Tegra X1 čipom bit će Nvidijin Drive CX Cockpit računalo, kojeg Nvidia vidi kao predvodnika budućih pametnih automobila. Uz Drive CX pogonjen Tegra X1 mobilnim superčipom, mogućnosti za super funkcionalne kompjuterizirane kontrolne ploče su praktički neograničene.

Nvidia je predstavila i Drive PX sustav, svoju autopilot računalnu platformu za samovozeće automobile s čak 2,3 teraflopa snage mobilnog računarstva. Nividia Drive PX sustav sastavljen je od 2 Tegra X1 čipa, s punom CUDA programibilnošču i 12 ulaza za kamere. Nvidia vjeruje da će automobili za postizanje potpunih samovozećih funkcionalosti morati imati  mrežu spojenih kamera koje okružuju vozilo koje će biti spojene u jedno računalo, a Drive PX upravo nudi tu mogućnost.URL članka Nvidia predstavila osmjezgreni Tegra X1 CPU s Maxwell 256-jezgrenim GPU