Nova verzija FreeOffice 2018 donosi značajna poboljšanja

SoftMaker je poznat po FreeOffice, svojoj alternativi za Microsoft Office i zato je njegovim korisnicima zasigurno drago što u posljednjoj verziji dobivaju još više no što su dosad. I dalje u svojoj besplatnoj verziji postoje svi ključni alati koje nudi „veliki“ Office, a riječ je o TextMaker (Word), PlanMaker (Excel) i Presentations (PowerPoint).

Naravno, FreeOffice 2018 nije potpuno besplatan kao što ime sugerira, neke njegove značajke ipak treba platiti i to košta 39,95 američkih dolara godišnje, a kompatibilan je s Windows, Max i Linux operativnim sustavima. Za Android tablete treba ga platiti dvadeset dolara. Ali, i bez plaćene verzije korisnici dobivaju više nego dovoljno.

Jer, ovdje je riječ o jednom pomalo drugačijem word alatu koji također izgledom podsjeća na ostale i jednostavan je za korištenje. No, velika je prednost što, kad se govori o Wordu, omogućava da napravite PDF format svega što radite. Problem je bio što nije podržavao DOCX format, on bi dolazio u plaćenom paketu, ali taj segment se promijenio s FreeOffice 2018. Uz njega su besplatno dostupni i XLSX te PPTX formati. Samim time, dokumenti se sad bez problema i potrebe za konverzijom mogu dijeliti s Microsoft Office korisnicima.

Zanimljivost su i touch mogućnosti, što je idealno za tablet korisnike, ali i sve one koji imaju prijenosna računala i stolna računala s touch mogućnostima. Ipak, to ne može nadomjestiti nedostatak cloud mogućnosti, ali i nekih značajki koje nedostaju u Presentations.

Taj alat dolazi sa samo četiri unaprijed postavljena templatea, ali moguće je napraviti sami što želite s njima pa to nekako ublažava situaciju. Jednostavan je za korištenje, posebno jer sve što trebate jest povlačiti željeni sadržaj u prezentaciju i potom je uređivati. No, problematično je što se ne može ovim alatom raditi grafikone. Ipak, sjajan je dodatak Master Page, po kojoj se može mijenjati postavke prezentacije, koje se potom odnose na cijeli dokument.

PlanMaker je pak praktički istovjetan Excelu i ne može mu se pronaći neke mane, što u konačnici sugerira da je FreeOffice 2018 jedna od najboljih besplatnih Office alternativa na tržištu.URL članka Nova verzija FreeOffice 2018 donosi značajna poboljšanja