Nizozemska i AMD dogovorili nabavku novog superračunala

Nizozemsko nacionalno superračunalo Cartesius staro je gotovo osam godina i slobodno se može kazati kako su mu neke komponente zastarjele, zbog čega su tamošnje državne vlasti i SURF centar odlučili uložiti 20 milijuna eura i opremiti ga, srećom po AMD koji će se itekako okoristiti.

A novi sustav radit će Lenovo, koji je u utrci za posao pobijedio Bull/Atos. Time se kineskom proizvođaču uvelike isplatilo što je preuzeo IBM-ovo HPC poslovanje u Europi. Jer, osim novca u ovom slučaju, svakako će pridobiti uz sebe još klijenata na ovom zahtjevnom tržištu.

Ali, dok to i nije neki novitet, za AMD je itekako poticajno dobiti novi ugovor u ovoj sferi. Konkretnije, njegovi Epyc procesori pogonit će nizozemsku zvjerku. Oni su načinjeni tijekom 2019. upravo za HPC potrebe, što znači da je kompanija imala dugoročnu viziju i počela se isplaćivati.

Sigurno će zadovoljiti potrebe rada jer Rome Epyc 7H12 procesori imaju 64 jezgre, pokreću se na baznih 2,6 GHz i mogu se "pojačati" do 3,3 GHz. Neki dijelovi Cartesiusa će pak biti pogonjeni s novijim Milan Epyc 7003s i sve što slijedi kreirano je prema Epyc 7H12. Također, "boostani" dio tog procesora zvat će se Epyc 7H13 i također ima 64 jezgre i daleko više IPC-a po jezgri, kao i nešto veće brzine.

No nije AMD jedini koji se okoristio uz Lenovo ovim poslom za koji vlada daje 18 milijuna eura, a SURF dva milijuna eura. Nvidia će opremati superračunalo sa svojim akceleratorima, ThinkServer će opremati HGX, a sve skupa trebalo bi omogućiti brzine od 90 petaflopsa. To ne samo da će Cartesius vratiti u društvo 500 najbržih superračunala svijeta, već će ga postaviti i na peto mjesto, ako gledamo mjerenja iz studenog prošle godine.

Svakako, poticajno je to za Europu u globalu, koja je podosta zaostala u odnosu na SAD i Kinu tijekom posljednjeg desetljeća.URL članka Nizozemska i AMD dogovorili nabavku novog superračunala