NAMJEŠTALJKA: Bolnica Sv. Duh opet preferira vlastitog liječnika

Klinička bolnica Sv. Duh prema podacima s elektroničkog oglasnika javne nabave koji objavljuju Narodne novine ponovno je najavila namjeru potpisivanja ugovora o održavanju za svoje softversko rješenje za upravljanje bolnicom ugovor bez prethodne objave s tvrtkama Input i Astramedika koji prema Zakonu o javnoj nabavi nastupaju kao zajednica ponuditelja. I to u pregovaračkom postupku bez prethodne objave.

Kako stoji u dokumentu  pod nazivom „Prethodna obavijest o namjeri sklapanja ugovora“ nabavljaju se „Usluge programske i tehničke podrške integriranog programskog sustava INPAK/SPP tijekom jednogodišnjeg razdoblja i usluge održavanja mreže informatičkog sustava bolnice i to za 960 tisuća kuna bez PDV-a odnosno s PDV-om 1,2795 milijuna kuna.

S obzirom na to da je riječ o održavanju u ovome ugovoru ne bi bilo ništa čudno, a to stoji i u objašnjenju u dostupnoj već spomenutoj dokumentaciji, da iza softvera na KB Sveti Duh ne stoji njihov liječnik dr. Vedran Ostojić o kojem se već prošle godine pisali kada je bilo riječ o pokušaju nabavke integriranog bolničkog informatičkog sustava za KBC Sestre Milosrdnice jer ga se pokušalo na mala vrata ugurati jer već ima dio softvera i u toj bolnici.

Zanimljivo je da se navodno, a govore opet dokumenti, pokušava Ostojića ponovno ugurati u KBC Sestre Milosrdnice no o tome jednom drugom prilikom. Međutim, dr. Vedran Ostojić tvrtku Astramedika zastupa i prema sudskom registru i prema Poslovna Hrvatska kao jedini osnivač, te s pravo zastupanja samostalno i pojedinačno.

Vratimo se mi tvrtki Astramedika koja prema podacima Poslovne Hrvatske 2012. godinu jer eto još ne postoje podaci za 2013. završila sa 748 tisuća kuna prihoda, te 405 tisuća kuna neto dobiti. Sve je to pad u odnosu na godinu dana ranije, točnije 2011. i to za prihod gotovo 16 posto, a dobit 37,6 posto. I to opet ne bi bilo čudno da nije riječ o tvrtki s jednim zaposlenikom, koja zapravo poslove odrađuje preko tvrtke Input koja služi samo kao paravan za ovaj posao, tvrdi naši izvor iz ministarstva zdravlja.

Podsjetimo, liječnik programer amater, dugogodišnji i aktualni zaposlenik bolnice, dr. Vedran Ostojić preko svoje paravan tvrtke naplaćuje milijune od svog poslodavca KB Sv. Duh mimo javne nabave i bez suglasnosti osnivača i vlasnika, te se pokušava proširiti i na druge bolnice, tvrdi naš izvor potkrepljujući to gomilom dokumentacije, koje je ICTbusiness.info u posjedu. Tako smo pisali ove godine i tako i danas stoji. Nažalost još uvijek je tako.

Ovdje možete pročitati naše prošlogodišnje priče  Korupcijski IT hattrick na Sv.Duhu, preljeva se na KBC Sestre Milosrdnice ( /poslovna-rjesenja/korupcijskih-it-hattrick-na-sv-duhu-preljeva-se-na-kbc-sestre-milosrdnice ),Penal u šesnaestercu KB Sv. Duha – novi detalji malverzacijske hobotnice ( /vijesti/penal-u-sesnaestercu-kb-sv-duha-novi-detalji-malverzacijske-hobotnice ), Kada se liječnici zaigraju informatičara ( /kolumne/kada-se-lijecnici-zaigraju-informaticara ) i Bankrot bolnica - zdravstvo u stečaju može spasiti samo informatizacija ( /kolumne/bankrot-bolnica-zdravstvo-u-stecaju-moze-spasiti-samo-informatizacija ), a pročitajte i Nabava nabavlja, a informatika se zabavlja ( /kolumne/nabava-nabavlja-a-informatika-se-zabavlja ).

Svakako preporučujemo da se podsjetite na priče o KB Sveti Duh i KBC Sestre Milosrdnice od prošle godine jer ovo je očito još jedan „lijepi“ nastavak priče o informatizaciji hrvatskog zdravstva u kojem se očito neki žele igrati i dobro zaraditi. Pritom, jasno treba naglasiti ulazak na mala vrata u neku bolnicu jednostavno nije dobar, odnosno jako je loš jer daje lošu sliku svima onima koji ulažu mnogo i vremena i novca u razvoj aplikacija.

Podsjetimo i na ODGOVOR KB SV. DUH iz prošle godine

Iz KB Sveti Duh iz ureda tadašnjeg ravnatelja dr. Mirana Martinca odgovoreno nam je da je dr. Vedran Ostojić zaposlenik Kliničke bolnice "Sveti Duh" na poslovima specijaliste interne medicine, te da je još davne 2008. godine dr. Vedran Ostojić je darovnim Ugovorom dao pravo na neograničeno i neometano korištenje programskog paketa za zdravstvene ustanove pod nazivom: "Sustav prijem pacijenata v.2.0" (SPP) kojeg je autor i vlasnik.

Nadalje, napominju kako do današnjeg dana dr. Vedran Ostojić po toj osnovi, uključujući i dogradnju programa, od Kliničke bolnice "Sveti Duh" nije dobio niti jednu jedinu kunu, a tako će biti i ubuduće. Iz bolnice napominju kako nemaju saznanja da dr. Vedran Ostojić širi okolo i prodaje svoj program, niti je to predmet interesa bolnice.URL članka NAMJEŠTALJKA: Bolnica Sv. Duh opet preferira vlastitog liječnika