Microsoft razvio umjetnu inteligenciju koja će pomoći doktorima odabrati ispravnu terapiju za liječenje raka

Na svijetu u ovom trenutku postoji na stotine potencijalnih metoda liječenja svih vrsti raka, ali njihovo istraživanje još je u tijeku. Da bi se ubrzalo cijeli proces, pomoći će inovacija od strane Microsofta, a tiče se umjetne inteligencije u zdravstvu.

Naime, podataka u istraživanjima je mnogo, osjetljivi su i trebaju izuzetnu preciznost, pedantnost, ali i potrebno je primijetiti svako odstupanje ili zanimljivost u rezultatima koje znanstvenici dobivaju. Da sve to ne bude podložno greškama sklonim ljudskim potezima i pažnji, brine Microsoft sa svojim Hanoverom.

Njegove mogućnosti su itekako vrijedne jer osim što prati sve potrebne parametre istraživanja, prati i koji lijekovi, kao i tretmani pomažu u najvećem postotku slučajeva, što itekako ubrzava kompletan rad znanstvenicima i omogućava im se da koncentriraju na neka druga područja u svom radu.

Sve ovo bitno je i iz razloga što je rak specifična bolest, kod svake osobe može djelovati drugačije, razvijati se drugačije i stoga je podosta nepredvidljiva. Također, sama priroda te bolesti je natjerati stanice da narastu i razmnožavaju se bez ikakve kontrole. Bolje mogućnosti predviđanja tog rasta i mutacija stanica omogućavaju dulji život, kontrolu i u konačnici pobjedu u borbi protiv te zlokobne bolesti.

U ovom trenutku na svijetu postoji otprilike 800 raznih lijekova koji sve preciznije "udaraju" na bolest i omogućavaju dulji životni vijek oboljelima. Ali, konačni lijek još je uvijek miljama daleko, baš zbog kompleksnosti bolesti i mnogih vrsta koje postoje. Hanover to možda promijeni na bolje i otkloni one lijekove koji ne donose rezultate te omogući koncentraciju na one koji čine bolje rezultate.

I nije to sve, Hanover je konstantno "na mreži" pa su svi podaci koje prikuplja dostupni apsolutno svima uključenima u bitku s bolesti u svakom trenutku. To uvelike smanjuje troškove i ubrzava napredak. Tko zna, možda uskoro budemo u svijetu koji će dobiti bitku s rakom svake vrste...URL članka Microsoft razvio umjetnu inteligenciju koja će pomoći doktorima odabrati ispravnu terapiju za liječenje raka