Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima

Vozila bez vozača želja su mnogih kompanija i traju intenzivna testiranja kako ih izvesti na najbolji mogući način, no greške su još uvijek itekako česte, ponajviše jer umjetna inteligencija još nije dovoljno moćna da bi sve što nauči izvela u praksi pa, primjerice, “slijepe točke” ili “mrtve zone” za nju još uvijek predstavljaju probleme. Ali, zahvaljujući Microsoftu i prestižnom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) tome bi trebao doći kraj.

Pa tako, u trenucima kad policijsko vozilo, vatrogasci ili hitna pomoć jure prometnicama s upaljenim sirenama, za umjetnu inteligenciju još uvijek nije jasna situacija te se ne ponaša u svakom trenutku adekvatno. Odnosno, neće se ukloniti s puta nego se kriteriji i prioriteti pomiješaju pa nastanu nezgodne situacije.

Stoga, Microsoft i MIT su pronašli način, a on je da umjetna inteligencija uči kroz ljude. Dakle, vozači bi radili sve što moraju, a umjetna inteligencija bi to upijala, oponašala i potom implementirala. Već se nešto slično radilo po pitanju prestrojavanja i brzine vožnje, umjetna inteligencija učila je od ljudi. Iako, nije to ispalo baš najsretnije, ali korak po korak će se postići dobri rezultati, u to nema sumnje. Zato je jako bitno činiti napredak na tehnološkom području koje se tiče umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Ono što je pak kod ovog konkretnog slučaja napredak jest što su stručnjaci uspjeli učiniti situaciju u kojoj autonomna vozila ne postaju presamopouzdana, što može utjecati na prosudbu i označiti svaku situaciju kao sigurni. Ne, postiglo se da umjetna inteligencija očekuje neočekivane situacije pa da se postavi na adekvatan način u datom trenutku.

Naime, algoritmi uče ne samo kroz identificiranje prihvatljivih i neprihvatljivih situacija, već koristi i kalkulacije za predviđanje kako bi se utvrdilo postoji li ikakva opasnost ili je situacija potpuno sigurna. Samim time, "slijepa točka" ili "mrtva zona" polako će iščeznuti i umjetna inteligencija upravljat će praktički potpuno sigurno vozilom u baš svim situacijama.URL članka Microsoft i MIT imaju rješenje za detektiranje mrtve zone u autonomnim vozilima