Maglić: Imamo prilike ali ih nismo iskoristili

Već se dulji niz godina govori o domaćem IT tržištu kao velikoj prilici, mnogo je tu firmi, ali uistinu se ne događa ništa, kaže Ivan Maglić direktor tvrtke Calisto koja zastupa jednu od najvećih analitičkih tvrtki u Hrvatskoj američki Gartner. Uz to uz IT se veže cijeli niz afera, puno prljavog rublja izlazi van, a ono što se nažalost nije dogodilo je da postoji cijeli niz malih tvrtki koje imaju priliku za uspjeh, poglavito ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, napominje Maglić.

Zašto te tvrtke nisu uspjele u Hrvatskoj?

To su male tvrtke sa svega nekoliko zaposlenih, od kojih su neke narasle u posljednjih nekoliko godina i na desetak i više zaposlenik, no osnovni je problem što domaće velike tvrtke jednostavno u njih ne vjeruju. Te velike tvrtke razmišljaju da je mnogo bolje kupovati velike primjerice ERP sustave kod kojih implementacija projekta košta i nekoliko milijuna eura, umjesto da se okrenu domaćim malim tvrtkama.

Ipak, što nam onda donosi ulazak u EU?

Mišljenja sam da će nam ulazak u EU donijeti jednu novu prepoznatljivost, bit će to novi poticaj za uspješniji nastup na tržište jer kada kažete da dolazite iz EU ipak su vam neka vrata možda i više otvorena nego prije. Imali smo imidž da dolazimo s Balkana, iz tamo nekih lopovskih država prepunih mita i korupcije i to je percepcija koja se mora promijeniti i tu vidim priliku i za IT tvrtke. Počet će se otvarati poslovi izvan Hrvatske, a to će tada pokazati da se može, ali i na domaćem će se tržištu tada svijest mijenjati. Prednost hrvatskih tvrtki tada će biti i njihova cijena jer svoje usluge prodaju po razumnim cijenama, s vrlo visokom kvalitetom onog što se isporučuje klijentu.

Kako će se takve promjene dogoditi?

Da bi se to dogodilo potrebna je promjena mentaliteta, ne samo u domaćim tvrtkama koje traže IT rješenja već i u Vladi. Neće to biti jednostavan proces, ali treba shvatiti da nisu samo FINA ili APIS IT ili neka druga velika tvrtka jedino rješenje, bitna je kvaliteta i isporuka u rokovima koja kod malih tvrtki može biti i jeftinija i bolja nego kod velikih tvrtki. Vjerujem da će male tvrtke dobivati i više prilika, to će im dati bolju startnu poziciju. Važno je za napomenuti da im se promjene imidža ulaskom u EU mijenjaju i to su mnoge male tvrtke samo čekale.

Što se može očekivati na tržištu u idućem razdoblju?

Stanje je u posljednje tri godine jako loše što je svima sasvim jasno, nema projekata, nervoza je kod velikih svjetskih IT kompanija i to je jednostavno zakon velikih brojeva. Hrvatska je mala, a dok su se nudili veliki projekti nije bilo problema. Događa se povratak racionalizaciji, neće biti kupovine radi kupovine. Dogodit će se zaustavljanje pada i da se polako pokrene IT sektor. Rast koji će uslijediti biti će baziran na projektima koji će biti manji jer mi smo u usporedbi sa svijetom tržište isključivo malih i srednjih tvrtki s izuzetkom nekih velikih s prihodima većim od milijardu dolara. Bit će puno manjih projekata s realnom cijenom za ono što se na njima nudi. Bilo je dosad puno projekata s velikim IT ulaganjima u informatizaciji gdje je pitanje što se na kraju dobilo. Mnogi se boje natječaja, javnih nabava, postoji neki strah koji se mora promijeniti prije svega je glavni okidač ulazak u Europsku uniju.

Svjetski trend je BYOD – Bring Your Own Device. Kakva je situacija danas u Hrvatskoj?

Problem tehnologije da nas često zaslijepi i dogodi nam se da iz fokus izgubimo ono što je važno. Dolazi generacija ljudi koji žive s uređajima i koji takav trend žele prenijeti i u svakodnevni posao. Tada dolaze do problema s IT direktorima koji traže sigurnost podataka i poslovanja. Pritom je vrlo zanimljivo da će se kao i u svijetu taj trend kod nas mijenjati. Mi smo još uvijek mnogo konzervativniji nego što je to slučaj u inozemstvu.URL članka Maglić: Imamo prilike ali ih nismo iskoristili