Lansirana je prva domaća open source platforma Rhetos

Ovih je dana putem GitHub portala (www.github.com/rhetos ( http://www.github.com/rhetos )) i web stranice www.rhetos.org lansirana prva domaća open source platforma pod imenom Rhetos. koju je razvila informatička tvrtka Omega software iz Zagreba gradeći ju od temelja po modernim principima na Microsoftovoj .NET tehnologiji.

Rhetos pripada novoj generaciji programskih jezika, a namijenjen je efikasnom razvoju rješenja specifičnih za određeno poslovno područje. Za razliku od općih DSL platformi, Rhetos je fokusirano građen da riješi probleme kompleksnosti koje nastaju pri dodavanju raznih specifičnih prilagodbi koje se s vremenom neminovno ugrađuju u moderne poslovne aplikacije.

S jedne strane, ne treba dopustiti da softver diktira odvijanje procesa u poslovanju, a s druge strane svaka nova prilagodba IT rješenja jako komplicira cijeli sustav a time i održavanje. Rješenje za ovu u praksi čestu dilemu upravo je Rhetos. Tijekom razvoja korisnik opisuje aplikaciju koristeći Domain-Specific Language (DSL) a Rhetos generira server. Tako generirana aplikacija je u osnovi standardni C# web servis koji se može otvoriti u Visual Studiu. Rezultat se može dobiti brže, no također je satkan tako da ostaje lak za održavanje u budućnosti.

„Razvili smo poseban programski jezik kako bi riješili izazove s kojima se developeri, pa tako i naši developeri, svakodnevno susreću. Bitno je da svaka dodatna funkcionalnost ne komplicira cijeli sustav više nego što je nužno, i tako dugoročno pojednostavljuje razvoj i održavanje. Objavljujemo Rhetos kao javno dostupnu platformu jer smatramo da smo stvorili nešto vrijedno, te se veselimo budućim iskustvima sa svjetskom open source zajednicom“, prokomentirao je Bojan Antolović, voditelj odjela razvoja i istraživanja u Omegi software.URL članka Lansirana je prva domaća open source platforma Rhetos