Korupcijski IT hattrick na Sv.Duhu, preljeva se na KBC Sestre Milosrdnice

Liječnik programer amater, dugogodišnji i aktualni zaposlenik bolnice, dr. Vedran Ostojić preko svoje paravan tvrtke naplaćuje milijune od svog poslodavca KB Sv. Duh mimo javne nabave i bez suglasnosti osnivača i vlasnika, te se pokušava proširiti i na druge bolnice, tvrdi naš izvor potkrepljujući to gomilom dokumentacije, koje je ICTbusiness.info u posjedu. Naš izvor dodaje kako sada u suradnji s tvrtkom Atos te svoje poslove pokušava širiti po drugim bolnicama.

Naime, KBC Sestre Milosrdnice već dulje vrijeme pokušavaju nabaviti BIS (Bolnički informacijski sustav) zbog čega je otvoren i javni natječaj koji je nekoliko puta produljivan zbog različitih pravnih začkoljica koje to dopuštaju, upozorava naš izvor blizak jednom od ponuditelja, te dodaje kako se sada na mala vrata pokušava progurati baš rješenje dr. Vedrana Ostojića sa Sv. Duha i ATOS koji iskreno, kaže naš izvor, nisu previše stručni za to.

Nadalje, već spomenuta korupcijska nogometna utakmica s trostrukim strijelcem dr. Vedranom Ostojićem gura se i dalje preko svojih veza u KBC Sestre Milosrdnice. Iako nitko niti iz Sv. Duha niti KBC Sestre Milosrdnice još nije odgovorio na naš upit oko cijelog slučaja ipak se nadamo da će i to uskoro stići.

Softver se pojavio

Vratimo se mi cijeloj priči, tijekom 2009. programsko rješenje SPP  - skraćeno od središnji prijem pacijenata stiže u tadašnju KB „Sestre milosrdnice“, tvrdi naš dobro obaviješteni izvor i dodaje da nije kupljen, nije doniran, a možda je plaćen - zna se kako i kojim putem se preko resornog ministarstva donacije odobravaju. Kako je naš izvor iskusni lisac s e-zdravstvenog sustava na kojem u raznim projektima radi već više od 10 godina, s toliko žara priča o jednoj od povećih muljaža domaćeg zdravstvenog tržišta.

„Puno toga što postoji u zdravstvenim ustanovama liječnici indirektno nabave preko farmaceuta koji plaćaju nabavke koječega što se ne evidentira u knjigovodstvima bolnica. Uglavnom ono što je neosporno provider aplikacije i neadekvatnog servera nema redundantnog napajanja, spare diskova -  je Vedran Ostojić. Osoba koja donosi, prezentira, uvodi, implementira i na razini osobnog marketinga afirmira program SPP u Kliniku za unutarnje bolesti KB Sestre milosrdnice“ je liječnica Karmela Altabas, ističe naš izvor.

Sredinom 2010. pripajanjem triju Klinika za dječje bolesti, za traumatologiju i tumora KB-u Sestre milosrdnice nastaje KBC sestre milosrdnice pod ravnateljem Krešimirom Rotimom. Postaje jasno da tako velika bolnica bez jedinstvenog BIS-a ne može funkcionirati te je nabavka BIS-a stavljana u prioritet. Na nekim lokacijama bolnice u Draškovićevoj i Klaićevoj je BIS programsko rješenje tvrtke IN2 zatečeno, ali je ustanovljeno kako je nabavljeno po potpuno različnim uvjetima, ugovorima, okolnostima i visokim cijenama koje bi u slučaju proširenja na ostatak KBC-a proporcionalno veličini bolnice rasle na neprihvatljiv iznos.

Tijekom 2011. uprava KBC-a Sestre milosrdnice sukladno novim IT trendovima, a vođena željom za minimizacijom troškova počinje razmišljati o povoljnijem programskom rješenju na web tehnologiji. Lobi predvođen bivšim ravnateljem bivše bolnice Klinike za dječje bolesti Zagreb Goranom Roićem koji je u to vrijeme obnašao funkciju zamjenika ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice minira sve pokušaje da se starta postupak nabave za BIS koji bi rezultirao nabavkom programskog rješenja na drugačijoj tehnologiji od skupog client server koncepta koji predmnijeva velik broj hardvera i sistemskih licenci.

Nabavka javnom nabavom

Prošle godine u ožujku dolazi nova uprava KBC-a Sestre milosrdnice, Goran Roić je smijenjen s funkcije, a sukladno političkoj volji ministarstva Klinika za dječje bolesti izdvaja se iz sastava KBC-a, tvrdi naš izvor i dodaje da je bivša uprava Klinike za traumatologiju, koja ostaje u sastavu KBC-a, na čelu s tadašnjim ravnateljem Antom Muljačićem koja je bila na vlasti do 2010. kada su pripojeni KB Sestre milosrdnice, nabavila sustav tvrtke IN2 bez provođenja transparentnog postupka javne nabave.

Time nestaje pravna osnove za širenje programskog rješenja IN2 i odbačena je bilo kakva ideja o širenju sustava te se ponovo na tragu razmišljanja stare uprave donosi načelna odluka o provođenju otvorenog postupka nabave za BIS na web tehnologiji koji bi se implementirao na preostale tri, sastavne lokacije KBC-a (Vinogradsku, Ilicu i Draškovićevu)“, objašnjava naš izvor.

Na velika zvona i potpuno neočekivano u upravi KBC-a Sestre milosrdnice se pojavljuje apsolutno neafirmirano IT ime na našem tržištu koje u to vrijeme nema niti jedan jedini posao u domaćem zdravstvu- tvrtka ATOS IT solutions. U isto vrijeme liječnica s klinike za unutarnje bolesti Karmela Altabas, koja je rješenje dr. Vedrana Ostojića na mala vrata i uvela u bolnicu, postaje član povjerenstva za informatizaciju.

U travnju prošle godine ATOS potpisuje s novom upravom KBC-a ugovor o provođenju analize stanja informacijskog sustava u vrijednosti 500,000 kuna.

„Hrvatsko IT tržište je s podsmjehom gledalo na taj događaj jer je bilo jasno kako je jedini cilj skrutiniziranja bolje profiliranje potencijalnog kupca u nakani da se preciznije pozicioniraju. ATOS tada star manje od godinu dana na našem tržištu navodno je u bolnici pokazao nepoznavanje bolničkih procesa i proizveo relativno nekorisnu studiju s popisom svim problema u IT-u za kojih je bolnica bila svjesna i ranije. Narednih mjeseci nametali su se kao all-in-one provider za cjelokupne potrebe informatizacije KBC-a. U narednih šest mjeseci nisu sklopili niti jedan posao s bolnicom, nisu pružili niti jednu uslugu niti išta prodali, a sve osobe koje su predstavljale Atos na poslovima zdravstva tijekom 2012. dale su otkaz“, ističe naš izvor.

Čudnovata simbioza

I nastavlja da je Atos IT Solutions tijekom svojih kratkih izleta u domaće zdravstvo postaje vrlo brzo svjestan složenosti kompliciranih procesa u bolnicama i shvaća da programska rješenja koja ta kompanija nudi u svijetu nisu primjenjiva na RH zdravstvo.

„Dolaze do kalkulacija kako bi lokalizacija i prilagodba programskog rješenja iz inozemstva dugo trajala i bila vrlo skupa. U nedostatku vlastitih solution arhitecta za domaće zdravstvo i kadrova koji poznaju zdravstvo traže partnera koji ima proizvod kakav mogu kupiti domaće bolnice. Povezuju se s liječnikom Vedranom Ostojićem, jedinim osnivačem, jedinim vlasnikom tvrtke Astramedika koji je ujedno i jedina osoba ovlaštena za zastupanje te tvrtke bez zaposlenih“, objašnjava naš izvor.

Sredinom 2012. dolazi do simbioze partnerstva između Vedrana Ostojića i Atosa te rade vrlo konkretne planove o ulasku pod Atosovim imenom s njegovim proizvodom na KBC Rijeku, KBC Sestre milosrdnice i OB Sisak. Atos pruža pravnu, prodajnu, marketinšku logistiku, a Vedran Ostojić proizvod. Natječaj za BIS KBC-a Rijeka neslavno završava. Atos nezadovoljan ishodom i odlukom podnosi žalbu, dio žalbe je uvažen, a dio ne što u konačnici dovodi do poništenja natječaja u kojem najviše gubi bolnica.

Tržišna borba

„Malo tko u vrijeme natječaja na KBC Sestre Milosrdnice razumije da Atos nudi SPP proizvod Vedrana Ostojića, rođaka drugog ministra Ranka Ostojića zbog kojeg se liječniku Vedranu toleriraju poduzetnički izleti i primitci od bolnice u kojoj radi. Dok većina zaposlenika Sv.Duha vjeruje da Vedran Ostojić donira svoj nesebični rad svojoj bolnici samo vrh uprave zna kako mu se isplaćuje preko milijun kuna bruto godišnje“, ističe naš izvor potkrepljujući to dokumentacijom.

U međuvremenu nova uprava KBC-a Sestre milosrdnice održava bliske kontakte s Atosom i lobistima Astramedike. Na nagovor liječnice Karmele Altabas donose na prečac hrabru i neprofesionalnu odluku  podržati najkritičniji poslovni proces u bolnici-centralni hitni prijem s ilegalnim softverom SPP-om koji da podsjetimo na početku priče nikad nije kupljen niti doniran, koji nema ugovoreno održavanje niti aplikativno niti hardversko, a hostan je na neadekvatnom serveru koji je jedini server na cijelom KBC-u za koji lokalna informatika nema ni pristup.

Apsurdno Vedran Ostojić kojeg informatičari KBC-a godinama nisu vidjeli brani pristup KBC-u Sestre milosrdnice podacima iz svog SPP-a u svrhu izrade sigurnosnih kopija kako bi ih držao u podređenom položaju. Zadnjih mjeseci je došlo do nekoliko višesatnih prekida u radu programa što prouzrokuje zastoj centralnog hitnog prijema nakon kojih korisnici programa s KBC-a Sestre milosrdnice zovu Vedrana Ostojića liječnika sa Sv.Duha da im pruži pomoć ponovne uspostave programa.

Nejasni dogovori

Ove godine sredinom veljače na javnom otvaranju ponuda stigla je ponuda zajednice ponuditelja Atosa i Astramedike za koju se vjeruje da ne zadovoljava niti formalne uvjete, ali je cjenovno vrlo konkurenta prema javno dostupnim podacima s otvaranja. Javna je tajna kako niti Atos niti Astramedika nisu posjedovali certifikat za modul sestrinske dokumentacije u vrijeme objave natječaja niti u vrijeme otvaranja ponuda, a to je bilo prema javno dostupnim podacima traženo.

Navodno je etično problematična jedina referenca koju imaju, koja zadovoljava uvjete natječaja, ako je istinita. S obzirom na činjenicu da se radi o potvrdi koju je navodno ovoga puta, za razliku od natječaja za KBC Rijeku ovjerila druga ugovorena strana Sv.Duh. Ako je referenca istinita onda se postavlja pitanje kada je i gdje objavljeno javno nadmetanje za 1.260.000,00 kn vrijedan ugovor o izvršenju usluga programske i tehničke podrške integriranog programskog sustava INPAK/SPP za jednogodišnje razdoblje

Trenutno se pod povećalom očekuje donošenje odluke o izboru za BIS u KBC- Sestre milosrdnice odakle dolaze informacije kako oni trebaju programsko rješenje koje će se najlakše i najbrže integrirati s postojećim neizostavnim segmentima IS-a, a to su e-liste čekanje, e-naručivanje, e-uputnice, postojeći poslovni sustav tvrtke Irata, postojeći PACS/RIS sustav tvrtke Vamstec i ostalih.

 

 

ODGOVOR KB SV. DUH

Iz KB Sveti Duh iz Ureda ravnatelja dr. Mirana Martinca odgovoreno nam je da je dr. Vedran Ostojić zaposlenik Kliničke bolnice "Sveti Duh" na poslovima specijaliste interne medicine, te da je još davne 2008. godine dr. Vedran Ostojić je darovnim Ugovorom dao pravo na neograničeno i neometano korištenje programskog paketa za zdravstvene ustanove pod nazivom: "Sustav prijem pacijenata v.2.0" (SPP) kojeg je autor i vlasnik.

Nadalje, napominju kako do današnjeg dana dr. Vedran Ostojić po toj osnovi, uključujući i dogradnju programa, od Kliničke bolnice "Sveti Duh" nije dobio niti jednu jedinu kunu, a tako će biti i ubuduće. Iz bolnice napominju kako nemaju saznanja da dr. Vedran Ostojić širi okolo i prodaje svoj program, niti je to predmet interesa bolnice.URL članka Korupcijski IT hattrick na Sv.Duhu, preljeva se na KBC Sestre Milosrdnice