Intel za učinkovitije podatkovne centre

Intel je predstavio je portfelj proizvoda i tehnologija za podatkovne centre namijenjenih davateljima usluga u oblaku koji svojoj infrastrukturi žele udahnuti veću učinkovitost i fleksibilnost radi pružanja podrške sve većoj potražnji za novim uslugama te budućim inovacijama.

„U doba kada svijet postaje sve mobilniji pritisak zbog potrebe za podržavanjem milijardi uređaja i korisnika mijenja sam sastav podatkovnih centara“, izjavila je Diane Bryant, viša potpredsjednica i generalna direktorica Intelova odjela Datacenter and Connected Systems Group.

„Od predvodništva u silicijskim i SoC dizajnima do ormarske arhitekture i podrške za programsku opremu, Intel isporučuje ključne inovacije potrebne proizvođačima originalne opreme, proizvođačima telekomunikacijske opreme i davateljima usluga u oblaku za stvaranje podatkovnih centara budućnosti“, objašnjava Diane Bryant.

Poslužiteljska i mrežna infrastruktura te infrastruktura za pohranu razvija se da bi bolje odgovorila na potrebe raznovrsnog skupa lakših opterećenja te tako pridonosi stvaranju sektora mikroposlužitelja, hladne pohrane i osnovnog umrežavanja. Optimizacijom tehnologija namijenjenih točno određenim opterećenjima Intel će davateljima usluga u oblaku omogućiti znatno veću iskorištenost i manje troškove, a privatnim i poslovnim korisnicima ponuditi atraktivna i dosljedna radna okruženja.

Portfelj obuhvaća drugu generaciju 64-bitne linije proizvoda Intel Atom C2000 sa sustavom na čipu, namijenjenih platformama za mikroposlužitelje i hladnu pohranu (kodni naziv "Avoton") te za osnovno umrežavanje (kodni naziv "Rangeley"). Ti novi sustavi na čipu prvi su Intelovi proizvodi utemeljeni na mikroarhitekturi Silvermont, novom dizajnu u njegovu vrhunskom 22-nanometarskom Tri-Gate SoC procesu, kojim se postiže znatno povećanje performansi i energetske učinkovitosti, a sve to svega devet mjeseci nakon predstavljanja prethodne generacije.

Intel je predstavio i Intel Ethernet Switch FM5224, koji u kombinaciji s programskim paketom WindRiver Open Network Software omogućuje korištenje programski definiranih mrežnih rješenja (Software Defined Networking, SDN) na poslužiteljima te tako nudi veću gustoću i manju potrošnju energije.

Nova linija proizvoda Intel Atom C2000 proizvedena je pomoću Intelove vrhunske 22-nanometarske procesne tehnologije, a nudi maksimalno osam jezgri, TDP u rasponu od 6 W do 20 W, integrirani Ethernet i podršku za maksimalno 64 gigabajta (GB) memorije, što je osam puta više od prethodne generacije.URL članka Intel za učinkovitije podatkovne centre