Intel na IDF 2013 najavio nove linije proizvoda s manjom potrošnjom energije

Od podatkovnih centara do ultramobilnih uređaja kao što su tablet-računala, telefoni i uređaji koji se nose na tijelu, računalni sektori prolaze kroz uzbudljive, pa čak i revolucionarne tranzicije, izjavio je novi Intelov generalni direktor Brian Krzanich na otvaranju Intel Developer Foruma. Krzanich je iznio Intelovu viziju i opisao kako se Intel odlučio posvetiti svakom dinamičnom tržišnom sektoru, primjerice ubrzavanjem razvoja ultramobilnih uređaja,  izdavanjem novih proizvoda tijekom sljedeće godine i poslije toga, uključujući novu liniju proizvoda s manjom potrošnjom energije.

Krzanich je izjavio da Intelovi planovi neće zanemariti nijedan tržišni sektor. "Inovacija i preobrazba računalne industrije odvijaju se brže no ikad prije, što pogoduje Intelovim jakim stranama. Predvodnici smo na području proizvodne tehnologije te imamo arhitektonske alate potrebne za daljnje napredovanje na području niske potrošnje energije. Namjera nam je oblikovati sva područja računalstva i preuzeti vodstvo u njima."

Na ovogodišnjem Intel Developer Forumu Krzanich i Intelova predsjednica Renee James govorili su prvi put od kada su u svibnju preuzeli svoje nove funkcije.

James je u svom izlaganju dočarala novu eru u kojoj svaki uređaj i svaki predmet obrađuje podatke oko sebe, što znači da integrirana računalna rješenja moraju biti manja, brža i svestranija te se proizvoditi u većim količinama.

"Tehnologija utemeljena na poluvodičima i dalje će biti osnova rješenja najhitnijih svjetskih problema i uzbudljivih prilika te će mijenjati način na koji živimo, upravljamo gradovima i brinemo se o svom zdravlju", izjavila je James. "Intel je odigrao ključnu ulogu u svim dosadašnjim tehnološkim tranzicijama te će i ubuduće biti temelj revolucionarnih otkrića."

Krzanich je izjavio da će Intel tijekom ovoga tjedna predstaviti "Bay Trail", svoj prvi 22-nanometarski sustav na čipu (SoC) namijenjen mobilnim uređajima. "Bay Trail" se temelji na Intelovoj novoj mikroarhitekturi Silvermont s malom potrošnjom energije i visokim performansama, koja će biti temelj niza inovativnih dizajna za sustave Android* i Windows*, osobito tablet-računala i uređaja "2 u 1".

Krzanich je rastući sektor ultramobilnih uređaja definirao kao pametne telefone, tablet-računala, tablet-računala "2 u 1" koja pomoću dodatnih tipkovnica preuzimaju funkcije osobnih računala i ostale uređaje koji nadilaze klasična mobilna računala te je istaknuo da je sektor ultramobilnih uređaja dinamičniji nego što se obično misli.

"Pametni telefoni i tablet-računala nisu konačna točka", izjavio je. "Sljedeći val računalstva tek se definira. Računala koja se nose na tijelu te sofisticirani senzori i robotika tek su neke od početnih primjena."

Kao primjer načina na koji će Intel nastaviti koristiti svoju vodeću poziciju na području proizvodnje i računalne arhitekture radi daljnjeg napredovanja na području uređaja s malom potrošnjom energije Krzanich je najavio liniju procesora Intel Quark. Ti novi proizvodi s malom potrošnjom energije proširit će Intelov utjecaj na rastuće segmente – od industrijskog "interneta stvari" do računalnih uređaja koji se nose na tijelu. Nova linija osmišljena je za situacije u kojima manja potrošnja energije i dimenzije imaju prednost pred boljim performansama.

Intel će tijekom četvrtog tromjesečja ove godine isprobati referentne dizajne modela utemeljenih na prvom proizvodu u novoj liniji kako bi partnerima olakšao brži razvoj prilagođenih, optimiziranih rješenja koja će za početak biti namijenjena sektoru industrije, energetike i prijevoza.

Nova era računalstva sve je osobnija, pa su uređaji koji se nose na tijelu pravi rasadnik inovacija. Krzanich je istaknuo narukvice kao primjer koncepta čiji se referentni dizajni trenutno razvijaju te je izjavio da Intel aktivno istražuje mogućnosti suradnje s partnerima na tom području.

Krzanich je izjavio da u brzoj 4G bežičnoj podatkovnoj komunikaciji Intelovo novo LTE rješenje nudi atraktivnu alternativu višenačinskom, višepojasnom 4G povezivanju te uklanja jednu od najvećih prepreka Intelovu napredovanju na tržištu pametnih telefona. Intel trenutno nudi višenačinski čip, modem Intel XMM 7160, jedno od najmanjih i energetski najučinkovitijih višenačinskih i višepojasnih rješenja za globalni LTE roaming.

Kao primjer bržeg tempa razvoja pod novim vodstvom, Krzanich je istaknuo da se trenutno radi na razvoju Intelova LTE proizvoda nove generacije, modema Intel XMM 7260. Dostupnost modema Intel XMM 7260 planira se za 2014. godinu, a nudit će značajke usklađene sa standardom LTE-Advanced, primjerice agregaciju operatera, vremenski prilagođene budućim puštanjima u promet naprednih 4G mreža. Krzanich je tijekom svojeg izlaganja pokazao kako značajka agregacije operatera na modemu Intel XMM 7260 uspješno udvostručuje propusne brzine.

Demonstrirao je i platformu za pametne telefone opremljenu i rješenjem Intel XMM 7160 LTE i Intelovim sustavom na čipu Intel Atom nove generacije, namijenjenu pametnim telefonima i tablet-računalima koja će na tržište izaći 2014. godine. Za platformu se trenutno koristi kodni naziv "Merrifield". Platforma "Merrifield" utemeljena je na mikroarhitekturi Silvermont, a ponudit će bolje performanse, energetsku učinkovitost i trajanje baterije u odnosu na Intelove proizvode iz trenutne generacije.

Pozivajući se na kontinuiranu, brzu inovaciju u osobnim računalima budućnosti, Krzanich je demonstrirao sustav "Broadwell" utemeljen na 14-nanometarskoj tehnologiji. "Broadwell", koji bi se na tržištu trebao naći do kraja ove godine, bit će glavni proizvod proizveden pomoću Intelova 14-nanometarskog proizvodnog procesa. Prvi proizvodi "Broadwell" ponudit će bolje performanse, dulje trajanje baterije i malu potrošnju energije na razini platforme za uređaje "2 u 1" i uređaje bez ventilatora, računala Ultrabook™ te razne modele osobnih računala.

Krzanich je istaknuo da će Intel uložiti svu snagu svog proizvodnog procesa i vodeće pozicije u računalnoj arhitekturi u liniju procesora Intel Atom te je potvrdio da Intel planira staviti svoj procesor Intel Atom i druge proizvode utemeljene na mikroarhitekturi "Airmont" nove generacije na tržište pomoću svoje vrhunske 14-nanometarske tehnologije, i to od početka sljedeće godine. Točan raspored ovisit će o tržišnom sektoru.

Kao jedina tvrtka koja nudi 3D tranzistore Tri-gate i jedini proizvođač poluvodiča koji široko koristi 22-nanometarsku tehnologiju, Intel je u tranzistorskoj tehnologiji ispred ostatka računalne industrije za otprilike tri godine. Svojim će nadolazećim 14-nanometarskim procesom, drugom generacijom procesa s 3D tranzistorima Tri-gate, Intel dodatno povećati to vodstvo. Napredni 3D tranzistori Tri-gate omogućuju poboljšane performanse i energetsku učinkovitost nužnu u današnjem računalnom spektru koji se proteže od ultramobilnih uređaja do poslužitelja.

Intelov odjel za podatkovne centre, koji godišnje generira prihod veći od deset milijardi USD, razvija rješenja koja tvrtkama olakšavaju držanje koraka sa sve većom potražnjom za uslugama u oblaku te za upravljanjem podacima koje generiraju milijarde korisnika i povezanih uređaja diljem svijeta. Intelov je cilj iznova projektirati podatkovne centre kako bi ponudio zajedničke, programski definirane temelje za podatkovne centre i davatelje usluga u oblaku koji će obuhvaćati poslužitelje, umrežavanje, pohranu i sigurnost.

Intelova najnovija linija procesora Intel® Xeon za podatkovne centre bit će predstavljena tijekom dana. Prošlog tjedna Intel je predstavio portfelj proizvoda i tehnologija za podatkovne centre, uključujući 64-bitnu liniju proizvoda Intel Atom C2000 druge generacije, koja obuhvaća dizajne sustava na čipu za mikroposlužitelje i platforme za hladnu pohranu (kodnog naziva "Avoton") te za platforme za osnovno umrežavanje (kodnog naziva "Rangeley").

U svojim komentarima James je istaknula pametne gradove i prilagođenu zdravstvenu skrb kao primjere moguće primjene tehnologije koja računalne teorije može pretvoriti u stvarnost kojom se mijenja ljudski život.

Očekuje se da će do 2050. godine sedamdeset posto svjetskog stanovništva živjeti u megagradovima, izjavila je James. Razvoj poluvodičke tehnologije dodatno će unaprijediti upravljanje podacima među strojevima u pametnim gradovima. Intel je sklopio partnerstvo s Dublinom i Londonom u cilju izrade referentnog rješenja koje bi moglo stubokom promijeniti upravljanje gradovima te stanovnicima ponuditi bolje gradove i bolje gradske usluge uz manje troškove.

"Ugraditi računalnu snagu u milijarde pametnih predmeta jedna je stvar", izjavila je James. "Ono što mi činimo mnogo je teže – stvaramo snažna računalna rješenja koja podatke pretvaraju u mudrost i tražimo odgovore na najsloženije svjetske probleme, npr. skrb o oboljelima od raka. Ono što smo dosad vidjeli samo je naznaka načina na koje se Intelova tehnologija može koristiti za liječenje, obrazovanje, osposobljavanje i održivi razvoj našeg planeta."

James je istaknula i Intelov rad na superračunalima kao jedan od brojnih primjera situacija u kojima računalne mogućnosti mogu preobraziti zdravstvo, najveći sektor globalnog gospodarstva. Intel s institutom Knight Cancer Institute pri sveučilištu Oregon Health and Science University surađuje na projektu kojemu je cilj smanjiti troškove i vrijeme potrebne za analizu ljudskih genetskih profila i stvaranje višedimenzionalnih karti DNK-a koje je moguće pretraživati.

"Prvi put u modernoj medicini računalna i tehnološka strana zdravstva jednako je važna kao i biološka strana", izjavila je James. "Što više računalne snage možemo ponuditi po prihvatljivoj cijeni, to ćemo više života spasiti."URL članka Intel na IDF 2013 najavio nove linije proizvoda s manjom potrošnjom energije