INFOGRAFIKA: Evolucija pakiranja Samsungove Galaxy S serije pametnih telefona

Samsung ulaže u marketing i to nije tajna, ali ne bacaju novac uzalud i konstantno napreduju u svakom aspektu, tako da nije čudo što na više mjesta možemo vidjeti reklame za novi Samsung Galaxy S no za išta drugo.

Znaju da je to pristup kojim se nešto stvara, kakav je uostalom zauzeo i Steve Jobs, koji je ostavio dojam kao da je Apple prvi nešto proizveo. Ne, Apple je samo učinio postojeće boljim i to prodao kao nešto potpuno novo. Donekle to i jest tako, ali ljudi su i morali dobiti takav dojam da bi počeli kupovati proizvode koji im se nude. Samsung, kao i ostali, prekasno se uključio u utrku jer su konstantno pratili što se točno događa.

Bili su u zaostatku i marketing je tražio ipak nešto više jer danas svi mogu napraviti sjajan uređaj, koji će ispuniti sve naše potrebe, biti brz, efikasan, funkcionalan. No neće svi imati biti jednostavni u tome, od dizajna samog uređaja pa do načina na koji je prezentiran i, ni manje ni više, zapakiran. Upravo je Samsung na području pakiranja uređaja doživio najveću evoluciju.

Konkurencije, u vidu Applea, uvijek je nudila nešto jednostavno, bez kiča i fotografija. Paket je pokazivao ono što nude, bez zamaranja nepotrebnim detaljima. Microsoft je pak pretjerivao s fotografijama, ali zapravo su i one bile odraz onog što nude - dostupnost, neograničenost, komplikacije, problemi. Samsung želi napraviti korak dalje pa svojim paketima pokazuje i ekološku osviještenost. A to je ono što danas "pali". Apple izbjegava pružati podatke o radnim uvjetima u kineskim tvornicama koje im rade dijelove i uređaje u kompletu. Samsung sam traži izvještaje i iako ništa ne mijenja po tom pitanju, ostavlja dojam da se brine. Tako je i s kutijama, koje će ostaviti dojam ekološke osviještenosti, iako tvornice u kojima je ono zapakirano neće ispuniti ti eko standarde.

U 2010. godini pušten je na tržište Galaxy S GT-I9000, a pratio je Apple dizajn. Jednostavna "Lux Fabric" crna ili bijela kutija dimenzija 156 x 96 x 56mm, na kojoj je pisalo "Galaxy S". Nije ni čudo da je Apple "poludio", što zbog saog uređaja koji je podsjećao na iPhone, što zbog pakiranja koje se doimalo kao njihovo. No Samsung je želio na krilima Appleova uspjeha doći do svog uspjeha.

U 2011. stigao je Galaxy S2, čije je pakiranje bilo vrlo slično prethodniku, ali ovaj put je na crnoj ili bijeloj kutiji od "eco-soft" materijala, dimenzija 140 x 81 x 53mm, pisalo "Galaxy SII".

U 2012. stiže Galaxy S3, ali kutije su ovog puta bijele, plave, ružičaste ili crne, a u potpunosti odgovaraju dimenzijama uređaja. Materijal od kojeg je napravljena jest "Black Onyx", a dimenzije su 148 x 81 x 53mm jer je i S3 bio veći no prethodnik. Osim što je izgledala dobro za oko, bila je i jednostavnija za otvoriti.

U 2013. nam dolazi Galaxy S4 i donosi novi materijal - "Eco Paper". Ekološka osviještenost na dijelu, ali da se još bolje to prikaže piše da je proizvedena od reciklažnog materijala te da je i sama podložna reciklaži. Dimenzije su iste, osim što je S4 viši za pet milimatera.

Naposljetku, ove godine je došao Galaxy S5 i to što je pratio praktički identično pakiranje nije dobro završilo jer fanovi su se žalili da je sve isto kao i prije, sugerirajući da žele i po tom pitanju nešto novo. Zvuči pomalo razmaženo, ali tako to funkcionira. Jedina razlika bila je u tome što je "Galaxy S5" otisnuto na vrhu kutije, a broj "5" je usamljen na pozadini, a sama kutija različita je još i po tome što su joj dimenzije 148 x 82 x 55mm.URL članka INFOGRAFIKA: Evolucija pakiranja Samsungove Galaxy S serije pametnih telefona