Infobip želi IPO u SAD-u

Jedna od najvećih domaćih ICT tvrtki Infobip iz Vodnjana planira krenuti u inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), saznaje Bloomberg od njegova osnivača Silvia Kutića. Kako im je kazao u telefonskom razgovoru razmišlja se o izlasku na burzu i IPO-u, a odluka bi se mogla donijeti u idućem razdoblju. To bi bila kruna našeg rada, ističe Kutić.

Kutić tako ističe kako je tvrtka u prošloj godini ostvarila 435 milijuna eura prihoda, odnosno oko 3,2 milijarde kuna ukupno i to sa svojih 1750 zaposlenih u uredima diljem svijeta koji je sada već više od 60. Infobip u Hrvatskoj ima ukupne prihode 178,7 milijuna kuna prihoda uz 6,6 milijuna kuna bruto dobiti i 544 zaposlena.

Prema njegovim riječima u posljednje dvije godine imali su oko 30 posto godišnjeg rasta prihoda, a ove godine čak ubrzavaju taj rast. U ovom trenutku zaposlenici posjeduju 10 posto dionica, a ostatak dijele među tri osnivača tvrtke braća Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić.

Što se tiče konkurencije Infobip ima veliku konkurenciju na pojedinim tržištima primjerice u Kini ili Brazilu dok je najveći na američkom tržištu i to Twilio Inc. koji ima oko 650,1 milijun dolara prihoda. U drugom kvartalu ove godine imali su rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine 86 posto.

Infobip želi rasti na američkom tržištu i zbog toga su otvorili i svoj drugi ured u SAD-u i to u New Yorku nakon čega su preuzeli dio poslovanja Ericssona.

Kako je zaključio Kutić za IT tvrtku je važno biti na američkoj burzi radi likvidnosti i bolje vidljivosti.URL članka Infobip želi IPO u SAD-u