IDC: Pad prodaje servera u istočnoj Europi, HP i dalje vodeći

Najnoviji podaci analitičke kuće IDC pokazuju kako je zbog pritiska gospodarske krize, te nepovoljnih uvjeta poslovanja za tvrtke tržište servera sunovratilo se 12,9 posto na ukupni iznos od 348,1 milijun američkih dolara. Prema IDC-ovim podacima ukupno je prodano nešto više od 70 tisuća servera.

Riječ je o padu prodaje od 10,9 posto, a glavni inhibitorni faktori kod prodaje bili su već spomenuti pogoršani uvjeti poslovanja, što se prije svega odnosi na velike servere koji ne pripadaju kategoriji x86 servera. Na tržište je pritom dodatno utjecala i odluka kupaca da pribjegnu konsolidaciji, smanjenju troškova i virtualizaciji postojeće infrastrukture, jer tvrde analitičari, bilo je i vrijeme da se to dogodi. Naime, posljednjih pet do šest godina se kupovali mnogo više od stvarnih potreba i kriza je sad natjerala sve da se okrenu stvarnom korištenju postojećih informatičkih resursa.

Prema IDC-ovim podacima prodaja x86 servera pala je 9,5 posto, a ako je gledati prema vrijednosti ovog segmenta tržišta riječ je o padu od 24,5 posto. Na taj pad utjecao je i pad cijena, a da se tržište zbog serverske snage transformira i tvrtke se odlučuju na kupnju više manjih servera odnosno postepenu nadogradnju prema potrebama već je početkom godine bilo vidljivo kroz rast prodaje x86 servera u odnosu na cijelo serversko tržište.

Samo u prvome ovogodišnjem kvartalu x86 serveri zauzeli su gotovo 80,3 posto tržišta servera, a takav trend nastavljen je i u drugom ovogodišnjem kvartalu. Što se tiče proizvođača HP je i dalje vodeći s 37,2 posto tržišnog udjela iako im je u segmentu ProLiant servera pad bio dvoznamenkast. IBM koji je zauzeo drugo mjesto s 25,7 posto udjela također je zabilježio dvoznamenkasti pad kroz cijeli svoj portfolio servera (System x, Power Systems i System z). Dell zaokružuje prva tri proizvođača servera s 11,9 posto udjela, a ova je kompanija zabilježila dvoznamenkasti rast prihoda od prodaje servera.

Analitičari procjenjuju kako će se brojke za vodeće tri kompanije još popraviti do kraja godine jer se očekuje da će ipak u drugom polugodištu prije svega u posljednjem kvartalu biti novih i većih poslova u serverskom okruženju koji će potaknuti tržišni rast.URL članka IDC: Pad prodaje servera u istočnoj Europi, HP i dalje vodeći