IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje

Veliki uspjeh ostvario je IBM jer dodijeljen mu je patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje koji čine dio njegova ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry) okoliša. No, nije se lako došlo do patenta, IBM je predao zahtjev za njime na adresu američkog USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) još u lipnju 2016. i morao se strpiti sve do 18. rujna.

Sad je to sve prošlost za Big Blue i može se posvetiti radu na novim tehnologijama, kako je i bilo zacrtano. Temelji su tu, naravno, jer IBM je PoC (Proof-of-Concept) za ADEPT predstavio još u ožujku 2016. godine, a partner za to bio mu je Samsung. Sami sustav koristi za rad blockchain protokol kao bazu za distribuiranu mreu uređaja. Samsung je laički to objasnio kao "decentralizirani Internet stvari (IoT)".

"IoT kontroleri često su centralizirani različitim IoT rješenjima od strane proizvođača, koji samo prate pri radu sličnu centraliziranu arhitekturu. Decentralizirana bi arhitektura u ovakvoj situaciji ponudila značajne uštede i povećala bi operativnu efikasnost jer uređaji bi u decentraliziranom sustavu mogli dijagnosticirati i ponuditi rješenja za cijeli niz situacija u kojima se nađu, bilo da se radi o otkazivanju samog uređaja ili greškama u sustavu", navodi IBM.

U budućnosti, razvoj ove tehnologije bi omogućio sigurnije i potpuno anonimne razmjene poruka, dokumenata, pa čak i onih kao povjerljivi ugovori između partnera. Također, sad je jasnije zašto se IBM toliko rano i predano odlučio na implementaciju blockchain tehnologije, koja je u sama po sebi decentralizirana i odličan temelj za rad, kao sad s ADEPT.

Ali, dok se konstantno priča o IBM-u u temama o blockchainu, izvještaj iz kolovoza ove godine pokazuje da Alibaba ima 90 prijavljenih blockchain patenata, a IBM jedan manje. No, to je bilo u kolovozu, u rujnu je stigao taj jedan - ovaj o kojem se sad toliko priča.URL članka IBM dobio patent za autonomne samouslužne mrežne uređaje