GEFCO i ArtiShock lansirali aplikaciju proširene stvarnosti s ciljem povećanja produktivnosti u opskrbnim lancima

GEFCO i ArtiShock lansirali aplikaciju proširene stvarnosti s ciljem povećanja produktivnosti u opskrbnim lancima

Foto: DepositPhotos

GEFCO sklopio je partnerstvo s  tvrtkom ArtiShock u svrhu razvijanja nove inovativne aplikacije proširene stvarnosti (AR). Novo će rješenje pod nazivom GEFCO Enterprise AR koristiti Odjel poslovnog segmenta otpremništva i teretnog prijevoza (Freight Forwarding) u GEFCO-u kako bi povećali kontrolu kvalitete i produktivnost u hladnim lancima pakiranja gdje su točnost i učinkovitost od najveće važnosti.

GEFCO Enterprise AR koristi se putem Microsoftovih naočala HoloLens i zaposlenicima u skladištu omogućava interakciju s prostornim digitalnim informacijama kao što su korisnički priručnici i radni protokoli. Aplikacija je dizajnirana kako bi se povećala kontrola kvalitete i uštedjelo važno vrijeme potrebno u procesu pakiranja, osobito osjetljivih lijekova.

Aplikacija je razvijena u manje od godinu dana u suradnji s dugoročnim partnerom ArtiShockom, kompanijom iz Nizozemske specijaliziranom za proširenu stvarnost, a projekt je vodio direktor logističkog razvoja u GEFCO-u Omar van Geest. Ideja za aplikaciju nastala je u GEFCO-voj Tvornici inovacija, internom inkubatoru za prepoznavanje i poticanje inovativnih ideja koje imaju potencijal prerasti u konkretna rješenja usmjerena na rast poslovanja.

Aplikacija GEFCO Enterprise AR već je uspješno testirana u GEFCO-vom skladištu u Schipholu, pri čemu je u pojedinim situacijama došlo do porasta produktivnosti od 50 posto te brojnih drugih pogodnosti, poput smanjenja vremena potrebnog za obuku zaposlenika.

Po završetku faze dokazivanja inovativnog koncepta, odnosno dokazivanja da je inovacija ostvariva i potencijalno komercijalno isplativa, GEFCO namjerava uvesti rješenje u svojoj globalnoj mreži i poslovnim linijama kako bi nastavio istraživati dodatne mogućnosti korištenja tehnologije s ciljem daljnjeg povećanja učinkovitosti i kvalitete klijentima iz svih industrija, osobito automobilske.

„Proces pakiranja od presudne je važnosti za naš odjel poslovnog segmenta otpremništva i teretnog prijevoza, osobito kad je riječ o osjetljivim lijekovima koje za klijente distribuiramo zračnim putem diljem svijeta. To zahtijeva posebno pakiranje s uputama kojih se moramo strogo pridržavati kako bi se održao integritet proizvoda. GEFCO Enterprise AR bit će ključan za povećanje produktivnosti u pakiranju, smanjenje pogrešaka te unapređenje u našim procesima obučavanja. S radošću nastavljamo istraživati buduće načine korištenja tog proizvoda i nastavljamo snažnu suradnju s Artishockom“, ističe Karin van den Brekel, globalna voditeljica za područje prirodnih znanosti i zdravstva u GEFCO-u.

„Proširena stvarnost unijela je revoluciju u način na koji se povezujemo s okolišem te oblikujemo svoje profesionalne živote. Važnost prostornog računalstva može se usporediti s razvojem pametnih telefona – postupno će postati dio svakodnevice i standard u narednih 5 do 10 godina. Dotad organizacije imaju priliku biti među prvima koji će prigrliti takvu vrstu tehnologije i pozicionirati se korak ispred drugih. Ovaj projekt na kojem smo radili s partnerom GEFCO-m prikazuje koliko je realistično očekivati i ostvariti povrat ulaganja pri investiciji u proširenu stvarnost. Izravnu financijsku korist, poput one koju donosi povećanje produktivnosti i unapređenje kvalitete, lako je precizno izračunati. Neizravne su pogodnosti pak povećanje zadovoljstva zaposlenika i brže obučavanje novih članova tima“, pojašnjava Cristian Vorstius Kruijff, predsjednik Uprave ArtiShocka.

Još iz kategorije

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

Postoje li nedostatci u sustavima podatkovnih centara, istraživanje kaže da

21.02.2020. komentiraj

Da usluge podatkovnih centara ispunjavaju njihove svakodnevne potrebe potvrđuje tek 29 posto utjecajnih klijenata, dok samo 6 posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju prijevremeno, predviđajući njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv (NYSE: VRT)  - “The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity. Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjerima koji pružaju podatkovne usluge u različitim poslovnim sektorima diljem svijeta.

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

Osnovana udruga croAI koja će baviti promocijom umjetne inteligencije i rješenja baziranih na AI-u

20.02.2020. komentiraj

CroAI okuplja kao Udruga za umjetnu inteligenciju vodeće hrvatske tvrtke iz područja umjetne inteligencije te podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

Startup airt predstavio svoje rješenje za banke

19.02.2020. komentiraj

Hrvatski AI startup Airt, kojeg su osnovali Davor Runje i Hajdi Ćenan, predstavio je jučer svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Kako ističu osnivači njihovo se rješenje trenutno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo će biti dostupno u cijelom svijetu.