Dodatna povećanja ulaganja u umjetnu inteligenciju

Kompanije i razne organizacije unutar svih industrija povećavaju ulaganja u umjetnu inteligenciju kako bi kreirale kompetitivnu prednost kroz poboljšan uvid u korisničko iskustvo i potrebe, učinkovitost zaposlenika i ubrzanu inovativnost, navodi IDC.

Kroz studiju razotkriva se da će, zahvaljujući navedenom povećanju ulaganja, globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju porasti s 85,3 milijarde američkih dolara u ovoj godini na 204 milijarde dolara u 2025. Samim time, složena godišnja stopa rasta (CAGR) za to razdoblje iznosit će 24,5 posto.

"Problemi koje je stvorila pandemija koronavirusa bila je uznemirujuća, ali poslužila je kao katalizator inovacija, rasta i poslovnih transformacija", navodi se u IDC-ovom izvješći.

Ipak, trenutno se stručnost umjetne inteligencije više fokusira na razvoj komercijalnih aplikacija koje optimiziraju učinkovitost u postojećim industrijama. Ubrzanje usvajanja umjetne inteligencije i širenje pametnih, intuitivnih ML/DL algoritama potaknut će stvaranje novih industrija i poslovnih segmenata, a sveukupno će pokrenuti nove mogućnosti za monetizaciju poslovanja.

Pritom, maloprodaja i bankarstvo dvije su industrije koje će potrošiti najviše na rješenja umjetne inteligencije u petogodišnjem predviđenom razdoblju, a maloprodajna potrošnja rast će nešto bržim tempom. Što se tiče rasta potrošnje, očekuje se da će svih 19 industrija u Vodiču za potrošnju imati CAGR iznad 20 posto do 2025. Automatizirani agenti za korisničku podršku i automatizacija prodajnog procesa bit će najprofitabilniji s 15,9 milijardi dolara ili više od 18 posto ukupne potrošnje umjetne inteligencije ove godine.

Softver će biti vodeća tehnološka grupa s više od polovice ukupne potrošnje na umjetnu inteligenciju. Najveća područja ulaganja bit će aplikacije i softver za razvoj te primjenu umjetne inteligencije, dok će softver za životni vijek imati najbrži rast potrošnje s petogodišnjim CAGR-om od 40,7 posto...URL članka Dodatna povećanja ulaganja u umjetnu inteligenciju