Dobra godina za Ericsson

Ericsson je u 2018. godini ostvario rast prodaje 3 posto, a prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečajne razlike porasla je za 1 posto, dok je segment mreža porastao za 3 posto što, od 2013. godine, predstavlja prvu godinu organskog rasta.

Bruto marža iznosila je 32,3 posto u odnosu na godinu ranije kada je bilo 23,3 posto. Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 35,2 posto u odnosu na godinu dana ranije 25,9 posto, potaknuta smanjenjem troškova, širenjem Ericssonovog radijskog sustava (ERS) i provjerom ugovora o uslugama upravljanja.

Operativna dobit iznosila je 117 milijuna eura što je mnogo bolje od gubitka od 3,4 milijarde eura iz 2017. Operativna dobit bez troškova restrukturiranja iznosila je čak 906 milijuna eura opret mnogo bolje od gubitka od 2,6 milijardi eura godinu dana ranije.  Zbog svega toga upravni odbor će Glavnoj skupštini Društva predložiti dividendu za 2018. godinu u iznosu od svega 0,1 euro po dionici.

„Naša fokusirana strategija polučila je jasne rezultate. Ericsson je danas snažnija kompanija. Povećana ulaganja u istraživanje i razvoj radi budućeg rasta, revizije ugovora u segmentu usluga upravljanja zajedno s učinkovitom kontrolom troškova pokazali su se uspješnima te su rezultirale povećanjem konkurentnosti i profitabilnosti. Kako se industrija kreće prema 5G i IoT-u, mi ćemo sada poduzeti sljedeći korak i usredotočiti se na profitabilan rast uz selektivan i discipliniran pristup“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

Tijekom 2018. prodaja je postupno rasla, što je dovelo do cjelogodišnjeg organskog rasta prodaje prvi put nakon 2013. godine. To je djelomično rezultat poboljšanog stanja na tržištu, ali je i potaknuto osvajanjem dijela tržišta u segmentu mreža kao rezultat konkurentnijeg portfelja radijskih proizvoda. Istodobno su se bruto marže povećale u svim segmentima, uz cjelogodišnju bruto maržu od 35 posto (26 posto) i operativnu maržu od 4 posto (-13 posto), pojašnjava Ekholm.

„Segment mreža je imao još jedno snažno tromjesečje s intenzivnim poslovnim aktivnostima u većem broj regija. Organska prodaja u segmentu mreža[1] porasla je za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog pozitivnog utjecaja oporavka tržišta radijskih pristupnih mreža (RAN) i dobrih rezultata u portfelju proizvoda. Porast je djelomično rezultat više razine aktivnosti u Sjevernoj Americi nego što je to bilo očekivano, potaknut povećanom potražnjom za 5G među operatorima iz SAD-a. Bruto marža u segmentu mreža[2] porasla je na 41 posto (35 posto) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom kao rezultat porasta marži hardvera, potaknutog uspješnim prelaskom na Ericssonov radijski sustav (Ericsson Radio System - ERS). Strateški ugovori i ispitivanja 5G u stvarnim uvjetima imali su negativan utjecaj na operativnu maržu u ovom tromjesečju. Ulaganja u istraživanje i razvoj nastavila su rasti u ovom tromjesečju, ali sada očekujemo prestanak njihovog rasta.

U segmentu Usluga upravljanja bruto marža[2] porasla je na 12 posto (-5 posto) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zahvaljujući rastu učinkovitosti i reviziji ugovora s kupcima. Obradili samo sva 42 ciljana ugovora, što je dovelo do povećanja dobiti na godišnjoj razini od 87 milijuna eura. Tijekom godine povećali smo ulaganja u automatizaciju, analitiku i umjetnu inteligenciju (AI)“, objašnjava Ekholm.

„Nastavljamo s provedbom plana preokreta u poslovanju u segmentu digitalnih usluga. Usmjereni smo na stabilizaciju ukupnih prihoda, modernizaciju portfelja i smanjenje troškova. U segmentu digitalnih usluga većina područja portfelja zabilježila je ozbiljan napredak. Temeljni operativni troškovi[3] su 2018. godine bili za 253 milijuna eura niži od onih 2017. godine. Međutim, područje sustava za poslovnu podršku (BSS) nije zabilježilo zadovoljavajući napredak, stoga smo u procesu preoblikovanja poslovanja. Kako bi se ubrzalo restrukturiranje poslovanja BSS-a, 10. siječnja 2019. objavljene su dodatne mjere. Te mjere uključuju rezervacije i troškove restrukturiranja od – 594 mulijuna eura što je provedeno u četvrtom tromjesečju. Preoblikovana strategija usmjerit će segment digitalnih usluga na dobar put prema postizanju financijskih ciljeva za 2020. godinu. Organska prodaja[1] u segmentu digitalnih usluga porasla je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine potaknuta sustavima Cloud Core i OSS. Bruto marža, prilagođena za prethodno spomenute rezervacije, porasla je na 38 posto. Operativna dobit bez troškova restrukturiranja i ostalih troškova povezanih s revidiranom strategijom BSS-a u ovom je tromjesečju iznosila -58 milijuna eura“, zaključuje Ekholm.URL članka Dobra godina za Ericsson