Digitalna transformacija podatkovnog centra počinje ovdje

Polako, ali sigurno, krenula je i kod nas era automatiziranog upravljanja infrastrukturom. U podatkovnim centrima to znači uvođenje automatizacije softverske upravljačke infrastrukture za podršku aplikacijama odnosno poslovnim ciljevima korisnika.

Tradicionalne troslojne mreže (Access-Aggregation-Core) više ne mogu pratiti rastuće poslovne potrebe organizacija. Softverski definirano umrežavanje (SDN) ključna je komponenta u modernizaciji svakog podatkovnog središta kako bi se zadovoljila nova i rastuća očekivanja. Tu na scenu stupa Cisco rješenje ACI (Application Centric Infrastructure) za modernizaciju podatkovnog centra. Kroz arhitekturu dvoslojne topologije mrežne jezgre za prijenos podataka (Leaf & Spine) s kontrolerom (APIC) složenost zadataka prenosi se na programski napisane naredbe kontrolera što omogućuje upravljanje infrastrukturom prilagođeno aplikacijama.

Prednosti automatizacije poslovanja

Zahvaljujući automatizaciji podatkovnih središta, Cisco ACI rješenje pruža brojne poslovne i IT prednosti - sigurnu, skalabilnu i automatiziranu aplikacijsku infrastrukturu.

Cisco ACI arhitektura omogućava potpuno novi framework za kreiranje sigurnosnih politika u jeziku bliskom aplikacijama odnosno načinu rada aplikacija. To podrazumijeva kompletnu neovisnost sigurnosne politike od mrežne razine, mikrosegmentaciju i automatizaciju. Samim time značajno se smanjuje vrijeme potrebno za upravljanje konfiguracijskim promjenama uz istovremeno smanjivanje mogućnosti pogrešaka, jednostavnije postizanje usklađenosti s regulativama, kao i praćenje zdravlja pojedinih aplikacija u podatkovnom središtu.

Ako se pitate zašto odabrati baš Cisco ACI, u nastavku su glavni razlozi:

•      Konfiguracija, nadzor, upravljanje i održavanje mreže podatkovnih središta iz jedne točke

•      IP bazirana jezgra mreže (nema STP-a), cijela mreža ponaša se kao jedan distribuirani uređaj (distribuirani default gateway),

•      multi-tenant skalabilna mrežna tehnologija s optimalnom putanjom prometa između leaf-preklopnika i konzistentnom latencijom (zbog CLOS topologije),

•      integrirana mrežna politika sve do virtualnih servera,

•      model Zero-trust security – ACI okolina ne dopušta komunikaciju koja eksplicitno nije dopuštena,

•      nadzor i otklanjanje problema – sve u realnom vremenu,

•      automatizacija i orkestracija temeljena na API-ju,

•      integracija s VMM kontrolorima,

•      mikrosegmentacija – smještanje krajnjih uređaja u zasebne grupe po posebnim atributima, osim L2 enkapsulacije (npr. IP adresa, ime VM, Guest OS i ostali metapodaci), i

•      mobilnost krajnjih uređaja.

ACI rješenje u praksi

STORM Computers, jedan od vodećih sistem integratora u Hrvatskoj, ima široku implementacijsku bazu u području Cisco tehnologija, dugogodišnje iskustvo, certifikaciju te know-how u provođenju kompleksnih projekata. Jedan od takvih projekata je implementacija naprednog softverski definiranog rješenja (SDN) za podatkovna središta u tvrtki mStart, vodećem pružatelju tehnoloških usluga u regiji. Projekt se sastojao od implementacije Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) rješenja te migracije servisa.

“Mogućnost konfiguracije, nadzor i upravljanje kompletnim mrežnim okruženjem u podatkovnim središtima iz jedne upravljačke točke je najveća prednost ACI rješenja. Uvođenjem softverski definirane tehnologije podatkovnog središta unaprijeđena je otpornost sustava i raspoloživost pristupa na aplikacijske grupe s minimalnim vremenom prekida u slučaju ispada pojedine komponente sustava ili cijelog podatkovnog središta”, istaknuo je Srđan Bašić, glavni specijalist u odjelu komunikacija u mStartu.

Kontaktirajte STORM i saznajte kako implementirati ACI rješenje u vlastito mrežno okruženje. Vrijeme je da krenete ulagati u tehnologiju budućnosti.



URL članka Digitalna transformacija podatkovnog centra počinje ovdje