Analitika vožnje i vozača za koji stiže novac iz EU fondova

Tvrtka Artronic koja se bavi razvojem, proizvodnjom i implementacijom telemetrijskih sustava u flotama teretnih i osobnih vozila te na plovilima. Uz telemetrijske sustave tvrtka je razvila i implementirala napredne algoritme za praćenje kvalitete i efikasnosti upravljanja vozilima, a sada kreće u projekt vrijedna 3,6 milijuna kuna od čega je EU bespovratnih sredstava 1,7 milijuna kuna.

Svrha projekta je komercijalizacija 2 nova inovativna proizvoda SkyTrack (proizvod za obradu događaja vozača– SkyTrack ECO drive te proizvod za obradu rezultata i trening – SkyTrack ECO instruktor). SkyTrack (Eco drive i Eco instructor) je specijalizirani hardver i softver za evaluaciju vožnje vozača i isporuku treninga kako bi se smanjila potrošnja goriva u raznim djelatnostima.

Projekt se provodi u S3 tematskim prioritetnim područjima Energija i održivi okoliš, podtematskom području Ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali i prioritetnom području Promet i mobilnost, podtematskim područjima Proizvodnja dijelova i sustava visoke dodane vrijednosti za cestovna i željeznička vozila i Inteligentni transportni sustavi i logistika.

Inovacija kod sustava sastoji se u tome da se ne prate statistički prikupljeni podaci, već se u samom vozilu prate akcije i reakcije vozača, tvrde u komapniji i dodaju da više od 100 puta u sekundi preuzimaju se podaci iz elektronike vozila (gas, brzina, broj okretaja, kočnica, brzina, moment...) te se na osnovu slijeda događaja prati vrsta i način kočenja, način promjene brzina, prati se iskorištenost motora i momenta gibanja vozila. Kroz te praćene parametre izvodi se zaključak o načinu vožnje vozača, te se isti ocjenjuje jedinstvenom ocjenom. Prilikom ocjenjivanja minimizira se utjecaj vanjskih faktora poput vremenskih prilika, težine tereta i gužve na cesti, već je ocjena rezultat kvalitete upravljanja vozača vozilom.

„Praksa je pokazala za standardna GPS rješenja koja se nude kao Fleet Management ne mogu dati realnu sliku o kvaliteti samog vozača, jer statistički podaci su previše raspršeni da bi mogli pružiti jednoznačan zaključak. Također, konkurencija nema niti uređaje za praćenje koji mogu prikupljati podatke većom frekvencijom od 1 sekunde, te niti ne mogu obraditi podatke u samom vozilu“, pojašnjavaju iz Artronica.

Artronic za potrebe ECO drive-a razvja inovativna automotive računala za ugradnju u vozila koja vrše obradu podataka na licu mjesta i konsolidirane podatke šalju na server u cloudu. Također se razvija i specifično računalo preko kojeg se instruktor EKO vožnje spaja na računalo u vozilu te kojim može interaktivno pratiti obuku svakog vozača.

Cilj projekta je jačanje konkurentnosti tvrtke ulaganjem u inovaciju procesa i inovaciju organizacije te provedba novih rješenja u S3 tematskim područjima (Promet i mobilnost i Energija i održivi okoliš). Uvođenje inovacije procesa i inovacije organizacije omogućiti će optimizaciju i integriranje poslovnih procesa, povećanje kvalitete vlastitog proizvoda i produktivnosti rada te ugovaranje i odrađivanje isporuka inovativnog proizvoda za domaće i inozemne klijente.

Glavno tržište na kojem tvrtka želi proširiti svoj utjecaj je europsko tržište logistike, u užem smislu europsko distribucijsko tržište za cestovni teretni promet ali i ostale tvrtke koje imaju veliki vozni park. Provizije od usluga cestovnog transporta i distribucije robe su zasebno tržište sa svojim pravilima koja zapošljava oko 5 milijuna ljudi u EU te ima godišnji promet oko 470 mrld EUR u 2016. (Eurostat). Prema Eurostatu, tržište uzastopno raste u zadnjih 5 godina, a najveći broj prevezene robe odnosi se na prehrambene proizvode,ističu iz Artronica.URL članka Analitika vožnje i vozača za koji stiže novac iz EU fondova