Amazon radi na tehnologiji koja bi mogla u potpunosti eliminirati privatnost korisnika

Kako bi unaprijedio praktičnost svojih servisa Amazon, navodno, traži način na koji će ponukati korisnike da se odreknu svoje privatnosti. Naime, tvrtke August i Garageio, dva startupa vezana uz Amazon, traže načine na koje bi se omogućila dostava u kuće i u vrijeme kada nikoga nema doma. S jedne strane za njih bi to bila sjajna mogućnost, no opcija da vam netko ulazi u kuću kada vas nema praktično znači kraj privatnosti u vašem domu.

Ideja koju razrađuju ne bi značila da su vaša vrata stalno otvorena. Tvrtka August razrađuje tehnologiju koja bi omogućila pametnim bravama da ih se otvara za potrebe dostave u određenim terminima i to putem privremenih PIN-ova ili uz pomoć mobilnih telefona. Dakako, uvođenje ovakve opcije zahtijevalo bi veliko povjerenje korisnika prema tvrtki koja im dostavlja robu kao i prema fizičkim dostavljačima koji bi trebali ući kada nitko nije u kući ili stanu.

Ideja da se privatnost zamijeni za praktičnost u svijetu internetskih servisa nije nikakva novost. To je do sada pokušano u više različitih sektora, od bankarskog do društvenih mreža. Dolazak 'pametnih domova' i uporaba uređaja za 'internet stvari' sa sobom donose neka nova pitanja i brige. Istraživanje iz siječnja ove godine pokazalo je kako dobar dio ispitanika u SAD-u smatra pitanja privatnosti nečim što se razlikuje od slučaja do slučaja te je to teško uopćiti.

I nije ništa krivo što Amazon pokušava uvesti dostavu u domove kada nitko nije nazočan sve dok postoji pristanak na tako što. No ovaj slučaj pokazuje kako ćemo sve više biti izloženi određenim ponudama za trgovanje privatnošću kako bismo dobili što bolju i izravniju uslugu. Pitanje je samo želite li vi osobno podnijeti takvu žrtvu za svoju komociju.URL članka Amazon radi na tehnologiji koja bi mogla u potpunosti eliminirati privatnost korisnika