Vrijeme četvrte industrijske revolucije i IoT-a

Vrijeme četvrte industrijske revolucije i IoT-a

Dolazi vrijeme IoT rješenja, od pametnih gradova, upravljanja prometom, parkingom, a sve to neće biti moguće bez mreže koja će se to podržati i prenijeti informacije. Upravo zbog toga razgovarali smo direktorom IoT Net Adrie Rankom Režekom koji ističe kako je IoT sastavni dio četvrte industrijske revolucije.

Mreža je završena u potpunosti kako smo planirali, imamo 90 posto populacijske pokrivenosti Republike Hrvatske i 70 posto teritorijalne uz uvjet koji je Sigfoxov standard da u urbanim mjestima imamo minimalno tri bazne stanice koje pokrivaju jednu točku, dakle spremni smo za komercijalnu upotrebu, objašnjava Režek.

Svi govore o IoT mrežama, podacima, senzorima. Gdje smo danas i kakvi su planovi IoT Net Adrie u slijedećoj godini?

Ono što je bilo zamišljeno prije 10 godina kada se pojam IoT počeo koristiti, danas možemo vidjeti u praksi. Tome značajno pomažu i drugi tehnološki noviteti koji su sastavni dio 4.  industrijske revolucije poput, Big Data, Cloud, AI i robotike. U taj smo vlak uskočili na vrijeme i već danas nudimo niz gotovih rješenja poput nadzora poljoprivrednih površina, nadzora životinja, upravljanja radnim mjestima.

Ponosni smo na nekoliko gotovih rješenja razvijenih u Hrvatskoj za Sigfox mrežu  - daljinski nadzor potrošnje u energetskom sektoru, koji je spreman i za izvoz te već spominjani komercijalni projekt sigurnosnog nadzora brodova tvrtke Marina Cloud. Upravo ovaj potonji ima svoju primjenu i u domovima ili vikendicama i slično. Također, pametni gradovi uzimaju svoj zamah, od inteligentne rasvjete, parking mjesta, kontrole komunalija sve do kakvoće zraka.

Kakva je ova poslovna godina i što je bilo najvažnije izgradnja mreža i rješenja?

Mreža je završena u potpunosti kako smo planirali, imamo 90% populacijske pokrivenosti Republike Hrvatske i 70% teritorijalne uz uvjet koji je Sigfoxov standard da u urbanim mjestima imamo minimalno tri bazne stanice koje pokrivaju jednu točku, dakle spremni smo za komercijalnu upotrebu. No, ovo nije završetak izgradnje mreže. Uzevši u obzir set različitih vrsta baznih stanica čija izgradnja ili nadogradnja je krajnje jednostavna i fleksibilna, nastavak izgradnje će ići sukladno projektima koji će zahtijevati dodatnu pokrivenost i sigurnost isporuke poruka.

U  ovoj smo godini odlučili smo ući u industrijske vertikale za koje je naša mreža optimalna i kompetitivno isplativa te u njima pokrenuti pilot projekte.  Malih pilot projekata danas imamo mnoštvo, a preko desetak konkretnih od kojih su neki prošli točku POC-a i spremaju se za komercijalnu fazu.

Koja rješenja danas prevladavaju u IoT svijetu – kako kombinirati senzoriku i analitiku podataka?

Jednostavnost i sigurnost korištenja bitni su faktori u dizajnu Sigfox mreže. Partnerima koji izrađuju rješenja izrazito je jednostavno upravljati s podacima koje njihovi uređaji šalju, a te podatke mogu jednostavno preusmjeravati ili spajati s postojećim Cloudom ili on-premise rješenjima nakon kojih ide analitika i prikaz na bilo kojem uređaju. Osim gotovih globalnih, više je hrvatskih tvrtki koje već sada nude svoja rješenja i ekspertizu na ovom području.

Očekuje se veliki rast IoT tržišta u narednim godinama – koje industrijske segmente ali i javnu upravu i druge korisnike vidite kao pretežite naručitelje u segmentu IoT-a?

Proučavajući IoT, predviđanja i mogućnosti pojavljuju se novi poslovni slučajevi i rješenja iz svih industrijskih segmenata i kako ste napomenuli, rastu eksponencijalno.

Više informacija o tome možete pronaći i na samim Sigfoxovim stranicama. Obuhvaćeni su svi industrijski segmenti, ali i sve domene svakodnevice gdje IoT ima svoju primjenu. Pred nama je i globalna Sigfox Connect konferencija koja će se održati krajem studenog u Singapuru na kojoj očekujem puno noviteta koje ćemo moći primijeniti i na hrvatskom tržištu.

IoT nudi povećanje efikasnosti poslovanja, smanjenje pogrešaka kvalitetnijim odlučivanjem kao i uvođenje dodatnih vrijednosti za krajnje korisnike. Na klijentima je da prepoznaju sebi zanimljive projekte i pokrenu promjenu na razini svojih poslovnih procesa, a često i promjenu čitave paradigme poslovanja kako bi postigli ravnopravnost ili prednost u globalnoj konkurentskoj utrci.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.