Vrijeme četvrte industrijske revolucije i IoT-a

Vrijeme četvrte industrijske revolucije i IoT-a

Dolazi vrijeme IoT rješenja, od pametnih gradova, upravljanja prometom, parkingom, a sve to neće biti moguće bez mreže koja će se to podržati i prenijeti informacije. Upravo zbog toga razgovarali smo direktorom IoT Net Adrie Rankom Režekom koji ističe kako je IoT sastavni dio četvrte industrijske revolucije.

Mreža je završena u potpunosti kako smo planirali, imamo 90 posto populacijske pokrivenosti Republike Hrvatske i 70 posto teritorijalne uz uvjet koji je Sigfoxov standard da u urbanim mjestima imamo minimalno tri bazne stanice koje pokrivaju jednu točku, dakle spremni smo za komercijalnu upotrebu, objašnjava Režek.

Svi govore o IoT mrežama, podacima, senzorima. Gdje smo danas i kakvi su planovi IoT Net Adrie u slijedećoj godini?

Ono što je bilo zamišljeno prije 10 godina kada se pojam IoT počeo koristiti, danas možemo vidjeti u praksi. Tome značajno pomažu i drugi tehnološki noviteti koji su sastavni dio 4.  industrijske revolucije poput, Big Data, Cloud, AI i robotike. U taj smo vlak uskočili na vrijeme i već danas nudimo niz gotovih rješenja poput nadzora poljoprivrednih površina, nadzora životinja, upravljanja radnim mjestima.

Ponosni smo na nekoliko gotovih rješenja razvijenih u Hrvatskoj za Sigfox mrežu  - daljinski nadzor potrošnje u energetskom sektoru, koji je spreman i za izvoz te već spominjani komercijalni projekt sigurnosnog nadzora brodova tvrtke Marina Cloud. Upravo ovaj potonji ima svoju primjenu i u domovima ili vikendicama i slično. Također, pametni gradovi uzimaju svoj zamah, od inteligentne rasvjete, parking mjesta, kontrole komunalija sve do kakvoće zraka.

Kakva je ova poslovna godina i što je bilo najvažnije izgradnja mreža i rješenja?

Mreža je završena u potpunosti kako smo planirali, imamo 90% populacijske pokrivenosti Republike Hrvatske i 70% teritorijalne uz uvjet koji je Sigfoxov standard da u urbanim mjestima imamo minimalno tri bazne stanice koje pokrivaju jednu točku, dakle spremni smo za komercijalnu upotrebu. No, ovo nije završetak izgradnje mreže. Uzevši u obzir set različitih vrsta baznih stanica čija izgradnja ili nadogradnja je krajnje jednostavna i fleksibilna, nastavak izgradnje će ići sukladno projektima koji će zahtijevati dodatnu pokrivenost i sigurnost isporuke poruka.

U  ovoj smo godini odlučili smo ući u industrijske vertikale za koje je naša mreža optimalna i kompetitivno isplativa te u njima pokrenuti pilot projekte.  Malih pilot projekata danas imamo mnoštvo, a preko desetak konkretnih od kojih su neki prošli točku POC-a i spremaju se za komercijalnu fazu.

Koja rješenja danas prevladavaju u IoT svijetu – kako kombinirati senzoriku i analitiku podataka?

Jednostavnost i sigurnost korištenja bitni su faktori u dizajnu Sigfox mreže. Partnerima koji izrađuju rješenja izrazito je jednostavno upravljati s podacima koje njihovi uređaji šalju, a te podatke mogu jednostavno preusmjeravati ili spajati s postojećim Cloudom ili on-premise rješenjima nakon kojih ide analitika i prikaz na bilo kojem uređaju. Osim gotovih globalnih, više je hrvatskih tvrtki koje već sada nude svoja rješenja i ekspertizu na ovom području.

Očekuje se veliki rast IoT tržišta u narednim godinama – koje industrijske segmente ali i javnu upravu i druge korisnike vidite kao pretežite naručitelje u segmentu IoT-a?

Proučavajući IoT, predviđanja i mogućnosti pojavljuju se novi poslovni slučajevi i rješenja iz svih industrijskih segmenata i kako ste napomenuli, rastu eksponencijalno.

Više informacija o tome možete pronaći i na samim Sigfoxovim stranicama. Obuhvaćeni su svi industrijski segmenti, ali i sve domene svakodnevice gdje IoT ima svoju primjenu. Pred nama je i globalna Sigfox Connect konferencija koja će se održati krajem studenog u Singapuru na kojoj očekujem puno noviteta koje ćemo moći primijeniti i na hrvatskom tržištu.

IoT nudi povećanje efikasnosti poslovanja, smanjenje pogrešaka kvalitetnijim odlučivanjem kao i uvođenje dodatnih vrijednosti za krajnje korisnike. Na klijentima je da prepoznaju sebi zanimljive projekte i pokrenu promjenu na razini svojih poslovnih procesa, a često i promjenu čitave paradigme poslovanja kako bi postigli ravnopravnost ili prednost u globalnoj konkurentskoj utrci.

Još iz kategorije

Kako se financiraju mediji

Kako se financiraju mediji

13.11.2019. komentiraj

Reuters je proveo zanimljivo istraživanje nad 212 medija diljem svijeta i potvrdio da korisnici ipak prvenstveno biraju one besplatne, a u iznimno manjoj mjeri okreću se onima koje treba plaćati. Automatski, mediji moraju živjeti isključivo od oglašivača.

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

Bez prijenosa poslovanja Hrvatska bi u idućih deset godina gubi 180.000 radnih mjesta

12.11.2019. komentiraj

Poduzetnici stariji od 55 godina moraju početi planirati prijenos poslovanja. U Hrvatskoj ljudi u toj dobi vode više od 16.000 malih i srednjih poduzeća s gotovo 180.000 zaposlenih. Posebno je ugrožena trećina tih poduzeća te trećina zaposlenih. Riječ je o poduzećima čiji vlasnici podcjenjuju složenost i trajanje procesa prijenosa poslovanja. Istaknuto je to na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja uz napomenu kako je druga najveća ugroza poduzećima, sazrelih za prijenos poslovanja, neodgovarajuća potpora nadležnih institucija.

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

Rast izvoza i nadalje dinamičniji od prošlogodišnjeg

12.11.2019. komentiraj

Unatoč očekivanjima o usporavanju rasta robnog izvoza u ovoj godini, u prvih osam mjeseci ostvaren je dinamičniji rast nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, 6,1% u odnosu na prošlogodišnjih 4,6%. Na takva kretanja utjecao je povećani izvoz većeg broja djelatnosti, ali se ipak najviše isticao izvoz ostalih prijevoznih sredstava koje u najvećoj mjeri čine brodovi.