Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Lidlova i Kauflandova matična kompanija Schwarz Group odlučila se ući na tržište kojim vlada Amazon pa pokušati napraviti omanji potres i prikupiti poveći dio udjela. Pokušat će to pokretanjem vlastite cloud računalne usluge za maloprodajne trgovine “treće strane”.

Ukratko, ono što Amazon Web Services (AWS) radi posljednjih godina te suvereno vlada tržištem, pokušat će njemački velikan. Postalo je to potpuno jasno nakon preuzimanja kompanije Camao IDC, specijalizirane za rad sa softverom te vrste koja je potrebna kako bi se kvalitetnije nadmetalo s Amazonom.

Samo preuzimanje obavljeno je 1. svibnja, ali nagađalo se da će do njega doći posljednjih mjeseci. Time se samo potvrdila namjera koju Schwarz Group ima, a sad treba vidjeti hoće li sprovesti u djelo kako treba tu namjeru. Naime, temelji su postavljeni, u to nema sumnje.

Jer, s preuzimanjem Camao IDC-a stiže 70 stručnjaka za cloud, koji su posebni stručni u "bitnom području digitalizacije". Barem tako tvrde u njemačkoj multikompaniji koja se žestoko bori s Walmartom, a sad će i Amazonom.

Da je situacija u svijetu bila povoljnija, vlasnik Lidla i Kauflanda uključio bi se na ovo tržište nešto kasnije, ali u ovim uvjetima trebalo je reagirati brzo jer tko zna što sutra donosi. Posebno jer sadašnjost za sve u cloudu jest iznimno povoljna, bilježi se rast i otvaraju se nove prilike, ponajprije jer i dalje mnogi rade na daljinu te se cloud pokazao bitnijim nego ikad prije.

A dužnost pokretanja nove strategije i ulaska na cloud tržište u ovom smislu jest Stefan Herold, koji je u ožujku ove godine preuzeo odjel za strateško i poslovno upravljanje unutar Schwarza. Nije mu ni najmanje lako, ali barem će imati priliku pokazati koliko je spreman na najveći mogući izazov.

No, kako god bilo u smislu motivacije i planova koje njemačka multikompanija ima, stručnjaci nisu optimisti. Tvrde da su niske cijene i proračun kojim Amazon barata jednostavno prevelika prepreka za bilo kojeg konkurenta. Uostalom, Microsoft i Google se trude svim silama prekinuti ili ublažiti dominaciju koju ima AWS, ali nikako im ne ide.

Ipak, "konja za utrku" Shwarz vidi u europskim regulativama po pitanju zaštite podataka i s tim bi trebao krenuti prvo u osvajanje europskog tržišta. Svakako, bit će zanimljivo pratiti kako to ide!URL članka Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services