Vipnet smanjio prihode 0,1 posto, ali povećao dobit 1,55 posto

Vipnet smanjio prihode 0,1 posto, ali povećao dobit 1,55 posto

Foto: Dražen Tomić

Poslovni prihodi Vipneta u 2012. smanjeni su za malih 0,1 posto na 420,4 milijuna eura, sa 420,7 zabilježenih na kraju prethodne godine, pokazuju rezultati drugog po veličini telekomunikacijskog operatera u Hrvatskoj objavljeni u sklopu poslovni rezultata njegova vlasnika Telekom Austria.

Pritom je Vipnet uspio povećati dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBIDTA) za 1,55 posto na 136,6 milijuna eura.

Poslovni rezultati pokazuju kako Vipnet i nije bio baš najuspješniji u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu. Tako je u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine Vipnet zabilježio rast prihoda od 0,1 posto na 106,4 milijuna eura, no EBITDA im se sunovratila sa 30,3 milijuna eura na 22,5 milijuna eura uz pad od čak 25,7 posto.

Operativni prihod Vipneta (EBIT) u 2012. godini iznosio je 69,4 milijuna eura uz rast od 2,2 posto, međutim u razdoblju listopad-studeni prošle godine zabilježen je pad od 56,4 posto na 5,7 milijuna eura. Ono što je za Vipnet vrlo značajno i pokazuje koliko kompanija želi korisnicima ponuditi nove usluge i LTE mrežu mobilne telefonije četvrte generacije dokazuje i snažan rast kapitalnih ulaganja od čak 56 posto na 78,8 milijuna eura na godišnjoj razini.

Vipnetov tržišni udjel na području mobilnih korisnika smanjen je 0,9 postotnih poena na 38,3 posto na kraju 2012. godine, uz ukupnu mobilnu penetraciju u Hrvatskoj koja je također zabilježila pad sa 119,9 posto na kraju 2011. na 116,8 posto na kraju 2012. godine. Vipnet je godinu završio s 1,921 milijuna korisnika uz pad od 4,81 posto.

Vipnet je na godišnjoj razini za 6,2 posto povećao broj korisnika na ugovor na 810 tisuća, dok je za 11,5 posto smanjen broj pre-paid korisnika 1,11 milijuna. Kada je riječ o mjesečnoj potrošnji (ARPU) ona je ukupno smanjena na prosječnih 12,3 eura po korisniku uz pad od relativno malih 5,12 posto.

Pritom je veći pad prosječne mjesečne potrošnje u segmentu korisnika koji imaju ugovor pri čemu je ona pala 9,2 posto na 21,1 euro mjesečno. Segment pre-paid korisnika koji tradicionalno mnogo manje troši zabilježio je pad od 8,6 posto na prosječno 6,6 eura mjesečno. Uz sve to korisnici su i više razgovarali za čak 11,6 posto i prosječno trošili oko 105 minuta mjesečno.

U podatkovnom prometu Vipnet bilježi rast. Tako je ukupan broj korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa internetu porastao na 181,14 tisuća uz rast od 6,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zahvaljujući akviziciji B.Neta, ali i svojim nastojanjima za ulazak u fiksnu telefoniju Vipnet bilježi rast broja aktivnih korisnika fiksne telefonije bez pristupa internetu za 1,5 posto. Riječ je prije svega o homebox korisnicima. Uz to Vipnet bilježi i snažan rast broja korisnika fiksnog pristupa internetu za 26,6 posto na 86,8 tisuća u što su uključeni i korisnici B.Neta. U ovome segmentu Vipnet bilježi rast prihoda mjesečno po korisniku za 7,86 posto na 23,9 eura.

„U protekloj smo godini ostvarili zacrtanu strategiju transformacije Vipneta koji se u vremenu krize i smanjenja vrijednosti tržišta telekomunikacija, velikim investicijama i otvaranjem novih segmenata poslovanja razvio u pružatelja kompletnih telekomunikacijskih i televizijskih usluga. U segmentu mobilnih komunikacija godina je obilježena puštanjem u rad komercijalne LTE mreže te smo u kombinaciji s daljnjim razvojem 3G mreža omogućili vrhunsko korisničko iskustvo na pametnim telefonima što je rezultiralo rastom broja pretplatnika. Iskorak u fiksno i televizijsko tržište nadmašio je naša očekivanja, uz izvrsno prihvaćene pakete koji kombiniraju više usluga. Korisnici su prepoznali kvalitetu usluge interneta i kabelske televizije na našoj optičko-kabelskoj mreži, a uvođenje Vip IPTV usluge na nacionalnoj razini dodatno je osnažilo rast u ovom segmentu. To pokazuju i Vipnetovi rezultati s kojima sam zadovoljan imajući u vidu gospodarsko okruženje i stanje u sektoru. „ rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Još iz kategorije

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

Bolt lansirao uslugu dijeljenja e-bicikala

02.07.2020. komentiraj

Bolt je lansirao uslugu dijeljenja električnih bicikala u Parizu, a u planu je proširenje usluge i na ostale europske gradove tijekom ove godine. Bolt je prva platforma prijevoza na zahtjev u Europi koja u jednoj aplikaciji ima u ponudi električne bicikle, električne romobile i prijevoz na zahtjev.

S&T kupio Iskratel

S&T kupio Iskratel

01.07.2020. komentiraj

Slovenski Iskratel Group, jedan od vodećih europskih ICT poslužitelja za digitalnu transformaciju u telekomunikacijama, prijevozu, javnoj sigurnosti i energetskoj industriji, postao je dio austrijske kompanije S&T AG. Riječ je o vodećem dobavljaču IT sustava, njihovih usluga i rješenja, u središnjoj i istočnoj Europi. Ta grupacija zapošljava oko 4900 ljudi i djeluje na području 32 zemlje diljem svijeta.

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

Svaki drugi radnik često razmišlja o promjeni posla

01.07.2020. komentiraj

S obzirom na to da su najpoželjniji poslodavci njemački trgovački lanci dm-drogerie markt d.o.o., MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o. te LIDL d.o.o. ne čudi podatak da najviše ispitanika (34 posto) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.