Većina organizacija nije sigurna da bi se nakon ransomware napada mogla oporaviti

Dell je u posljednjem Global Data Protection Index (GDPI) istraživanju došao do podatka da su organizacije diljem svijeta suočene s povećim izazovima u smislu zaštite podataka, a najveća prijetnja jest ransomware.

Ujedno, to je i konstantna prijetnja jer kibernetički kriminalci okreću se toj metodi više nego ikad prije početka pandemije koronavirusa prije nešto više od 18 mjeseci.

Primjerice, prema podacima koje nudi Unit 42, u 2020. je prosječni ransomware zahtjev za "otkupninu" iznosio 312.493 američkih dolara, što je gotovo triput više od 115.123 dolara iz 2019. Najviši zahtjev općenito iznosio je 30 milijuna dolara, a godinu prije 15 milijuna. Najveća plaćena svota bila je 10 milijuna, a godinu prije pet milijuna.

Uz sve ovo, organizacije, a ispitani su lideri njih tisuću u ovom istraživanju, navode da pohranjuju više podataka nego ikad. Konkretnije, 14,6 petabajta, što je u odnosu na razdoblje otprije pet godina gotovo 14 puta više. Tad se pohranjivalo oko 1,45 petabajta. Inače, petabajt ima tisuću terabajta ili milijun gigabajta.

Nije ni to sve, 82 posto tih ispitanih u organizacijama tvrde da su zabrinuti za sigurnost podataka iz razloga što aktualna rješenja koja imaju u vidu zaštite nisu, prema njima, adekvatna (kako tvrdi njih 62 posto). To ima smisla jer njih 30 posto zabilježilo je gubitak podataka unazad 12 mjeseci dok je njih 45 posto zabilježilo neplanirani prekid rada sustava.

Dakle, jasno je da su lideri organizacija podosta zabrinuti zbog onoga što predstavlja ransomware no to se može riješiti samo dodatnim ulaganjima u sigurnost, odnosno, edukaciju svih zaposlenih.

To je bitno u ovoj priči jer ransomware je vrsta malicioznih programa (malwarea) nastalih davne 2006. čiji je cilj znatno ograničiti pristup zaraženom informacijskom sustavu i pohranjenim podacima ili kako bi se jednostavnije reklo - taj malware želi "oteti" vaše podatke i potom naplatiti od žrtve njihovo vraćanje. A to košta podosta novca i vremena, kao što je navedeno...URL članka Većina organizacija nije sigurna da bi se nakon ransomware napada mogla oporaviti