Upravni odbori često su prepreka digitalnoj transformaciji tvrtki

Čak i u svijetu koji je sve više digitaliziran, novo izvješće Deloitte Globala otkriva da tehnološka strategija i iskustvo nedostaju u upravnim odborima, koji zbog nedostatnog znanja koče napredak. I umjesto da prepuste vođenje transformacije zaduženima i kvalificiranima, navodi se, zbog neugode da će se vidjeti koliko ne znaju stvaraju prepreke u napretku.

Ovaj jaz između razine tehnološkog angažmana koju organizacije trebaju i onoga što često postoji u prostorijama upravnih odbora može u konačnici ugroziti digitalnu transformaciju i strategije stvaranja vrijednosti u cjelini, smatraju u Deloitteu.

Izvješće je potaknuto Gartnerovom prognozom da će svjetska IT potrošnja dosegnuti 4,4 bilijuna američkih dolara ove godine. U isto vrijeme, kibernetički napadi su se u posljednje dvije godine globalno proširili.

Deloitte se stoga zapitao jesu li odbori pojačali angažman u tehnološkim problemima, uključujući kibernetičku tehnologiju i ulaganja te također jesu li učinkoviti po tom pitanju i pomažu li osigurati da tehnologija podržava strategiju, a ne obrnuto.

Organizacije traže snažniji angažman odbora u tehnološkoj strategiji. Međutim, manje od polovice ispitanih rukovoditelja i članova odbora vjeruje da osiguravaju dovoljan nadzor nad tehnološkim pitanjima. Sličan broj rukovoditelja (44 posto) rekao je da direktorima njihovih upravnih odbora nedostaje znanje koje im je potrebno za pružanje učinkovitog upravljanja u ovom ključnom području.

Istraživanje je otkrilo i brojne izazove u nadzoru odbora nad digitalnim, kibernetičkim i novim tehnologijama, uključujući pretjerano oslanjanje na upravljanje, nedostatke u tehnološkoj tečnosti, nejasne strukture upravljanja tehnologijom, loše definirane informacije o upravljanju i nejasne veze između tehnologije i strategije...

Dakle, čak se i tehnološki sektor bori s problemima koje stvara rukovodeći kadar, nespreman maknuti se u stranu pa pustiti da rezultati govore u ime onih koji su zaduženi za digitalni segment.URL članka Upravni odbori često su prepreka digitalnoj transformaciji tvrtki