U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj

Hrvatski poslodavci očekuju stabilan rast broja novih radnih mjesta u prvom tromjesečju 2019. godine, a neto prognoza zapošljavanja iznosi +14%. U usporedbi s kvartalom koji upravo završava, predviđanja za sljedeće razdoblje bolja su za pet postotnih bodova. Tijekom sljedećeg tromjesečja, broj novih radnih mjesta u Hrvatskoj rast će u sedam od osam industrijskih sektora i u sve četiri zemljopisne regije u našoj zemlji.

Najviše su optimistični poslodavci u građevinskom sektoru. Njihove neto prognoze bilježe plus od 32% i bolje su za deset postotnih bodova u usporedbi s prethodnim kvartalom. Najmanje optimizma po pitanju novih zapošljavanja iskazali su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu koji su jedini prijavili negativnu prognozu od -4%, iako su predviđanja i tu bolja za osam postotnih bodova, kad se usporede s prethodnim razdobljem.

Kada se gledaju hrvatske zemljopisne regije najbolje prognoze zapošljavanja iskazali su poslodavci u istočnoj Hrvatskoj, +21%, što je za osam postotnih bodova bolje od četvrtog tromjesečja 2018. Poslodavci na jugu Hrvatske iskazali su najmanje optimizma. Njihove prognoze  govore o plusu od samo 3%, no i to je za 13 postotnih bodova bolje od prognoza koje su iskazali za tromjesečje koje se upravo dovršava. Hrvatski poslodavci u sve četiri kategorije organizacija iskazali su pozitivne namjere za novim zapošljavanjima tijekom razdoblja koje traje od početka siječnja do kraja ožujka. Velike tvrtke su najviše optimistične, njihove prognoze iznose +18%, a prognoze mikro, malih i srednje velikih poslodavaca su na +13%.

"U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u sedam od ukupno osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih. Najviše će se zapošljavati u građevinskom sektoru, proizvodnji te u sektorima financija, osiguranja, u poslovima s nekretninama i u sektoru poslovnih usluga. Rast broja radnih mjesta očekuje se i u javnom sektoru, što je nastavak dugogodišnjeg trenda no raduje što je ta prognoza za tri postotna boda slabija u usporedbi s prognozama za prethodno tromjesečje", izjavio je direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup.URL članka U prvom kvartalu nove godine očekuje se porast zapošljavanja u Hrvatskoj