TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

Foto: Ilustracija

Google posluje baš kao i sve velike kompanije, od onoga što donosi najviše novca živi i razvija se na drugim poljima kako bi pronašao neku novu "zlatnu koku". No, istraživanja unutar same kompanije nisu dovoljna da stigne rezultat pa treba ulagati u preuzimanja drugih kompanija ili tek razvijenih startupova, pri čemu treba znati da će neki biti promašaj, a neki pun pogodak.

Ta tematika preuzimanja pojavila se ponovno s potvrdom da će Google za 1,1 milijardi dolara kupiti HTC-ov odjel koji proizvodi Pixel, a usput i preuzima i svih dvije tisuće zaposlenih. Odmah su se analitičari sjetili debakla s Mtorolom, kupljenom u kolovozu 2011. za 12,5 milijardi američkih dolara, što je ujedno i najskuplje preuzimanje od strane Googlea. Samo dvije godine kasnije, Motorola je prodana Lenovu za samo 2,94 milijarde dolara.

Nakon njega slijedi Nest, preuzet za 3,2 milijarde dolara, a tek će se pokazati s dolaskom pametnih kuća može li ispuniti potencijal. Kad je preuzet u siječnju 2014. odmah se znalo da je to dugoročno ulaganje. DoubleClick je također bilo dugoročno ulaganje u travnju 2007., ali tih 3,1 milijardi dolara se itekako isplatilo.

YouTube je vjerojatno najpoznatiji posao obavljen od strane Googlea. Pruezet u listopadu 2006. za 1,65 milijardi dolara danas je jedno od glavnih odredišta na internetu i odavno se isplatio. Waze je također bio isplativ posao, sklopljen u lipnju 2013. za 1,3 milijardi dolara. AdMob je bio priprema za mobilno oglašavanje, zato Google ne žali zbog uloženih 750 milijuna dolara u preuzimanje te kompanije u studenom 2009.

U principu, Google rijetko griješi, ali kad pogriješi, onda je to uistinu bombastično, što se vidjelo na primjeru Motorole.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.