Top 10 najboljih država za startupe u 2020.

Top 10 najboljih država za startupe u 2020.
DepositPhotos

Startupovi mogu biti iznimno unosni ako uspiju, što objašnjava zašto se u njih toliko ulaže od strane investitora, ali i država. Već jedan koji se probije na globalnoj razini može višestruko vratiti uloženo u sve ostale i upravo zato se financijsko poticanje svima isplati u konačnici.

Ali, neke države to rade bolje o drugih i ovdje ćemo vam ih predstaviti deset koje za startupe nude najbolju klimu pa samim time i najviše šanse za uspjeh.

1. Japan

U ovom trenutku ima deset tisuća startupova i to ne čudi jer 2018. predstavljen je ambicizoni J-Startup program, kojem je cilj iznjedriti minimalno 20 uspješnih startupa do 2023. Pod time se misli da izađu uspješno na burzu te se postave kao kompanije ili da posluju kao što su donedavno Uber, Lyft ili Spotifya. Dakle, da zaradu broje u milijardama američkih dolara te da "operiraju" na globalnoj razini.

Startupi su vezani uz razne industrijske grane, a već sad su poznati Mercari, SmartNews i Hachi Tama.

2. Njemačka

Već neko vrijeme privlači europske talente, nudi im iznimno prihvatljive i primamljive uvjete te se trudi na sve načine biti što neovisnija država. Uostalom, četvrta je ekonomska sila na svijetu i da bi zadržala ili poboljšala poziciju, mora nuditi na globalnoj razini nešto ekstra, nešto svoje. Uostalom, koliko je bitno poboljšati startup scenu, potvrđuje suradnja Njemačke s poznatim svjetskim investitorima kao Earlybird VC i Ciaran O'Leary. Uz to, pokretanje startupa je transparentno, kultura poslovanja je na najvišim razinama i engleski jezik je svugdje primaran pa više nema barijere te vrste.

Popularni startupi koji su se proslavili na svjetskoj razini svakako su SoundCloud, Trivago i Clue.

3. Sjedinjene Američke Države

Domovina startupa, najjača na svijetu po pitanju onih koji su ostvarili uspjeh. Ipak, proteklih godinu do dvije investicije su ponešto usporile jer pokazalo se da sve manji broj startupa uistinu uspije, tako da je nešto teže doći do financija nego prije. Ali, osim Silicijske doline, sjajne prilike za startupe nude i Atlanta, New York, San Diego i San Francisco.

I svi oni žele svijetu predstaviti novi Google, Facebook, Microsoft, Uber, Apple, Instagram...

4. Švicarska

Nije slučajno proglašena za najinovativniju državu 2017. Pozicionirala se kao idealna za startupe vezane uz kriptovalute i blockchain tehnologiju. Zato svi koji žele nešto značiti na toj sceni, hrle u Zug, grad broj jedan po tom pitanju. Uostalom, već je prozvan Kripto dolina (eng., Crypto Valley). Dosad je svijetu ponudio Roivant Sciences, Dfinity i Ethereum.

5. Velika Britanija

Iako je napustila Europsku uniju, i dalje je primamljiv izbor za startupe. Jer, trgovinski sporazumi vjerojatno će ostati na snazi, englesko govorno područje, razvijena kultura poslovanja, jednostavno pokretanje posla bez previše birokracije, kao i moćno gospodarstvo... izraziti su motivi za pokrenuti startup u Velikoj Britaniji. Uostalom, sedam od deset vodećih investicijskih kuća bazirano je upravo u njoj, kao što je i 37 posto uspješnih startupa imalo "britanske korijene".

Posljednjih godina svjedočili smo uspjehu startupa kao TransferWise, Revolut i Perkbox.

6. Kanada

Sjeverna Amerika sama po sebi iznimno je privlačna destinacija, a samim time i Kanada. Koja nudi educirano stanovništvo, transparentnost, razvijenu infrastrukturu, prihvatljive kamate pri poslovanju s drugim valutama, porezne olakšice... Glavni gradovi za startupe su Montreal, Toronto-Waterloo, Ottawa, Edmonton, Vancouver i Quebec City, a glavna područja su umjetna inteligencija, znanost i zdravstvo, financije, veliki podaci, kibernetička sigurnost, gaming, blockchain i analitika.

Poznati startupi iz Kanade su Shopify, Kik i Hootsuite.

7. Švedska

Domovina brojnih uspješnih kompanija ima i uspješnu startup politiku. Upravo zašto što je domaće tržište maleno, otpočetka poduzetnici razmišljaju globalno. Uz potporu države te njenih partnera među investitorima. Prednost su visoki porezi, što investitore tjera da uistinu dobro promisle prije ulaganja, a poduzetnike prije pokretanja posla. Ali, ako posao krene, prilike su iznimne. Naravno, tako nešto je i uteg, zato Švedska strancima nije toliko poželjna destinacija koliko bi mogla biti da je rizik poslovanja manji.

Oni koji su uspjeli posljednjih godina su Klarna, Mojang i Spotify.

8. Južna Koreja

Tehnološka zemlja, u svakom smislu. Otvorena za novitete, što se odrazilo na startup politiku. Koja je 2018. doživjela procvat jer je država svaki koji se pokrenuo oslobodila plaćanja poreza i raznih nameta pune dvije godine. To je dovoljno vremena za vidjeti hoće li biti moguće ostvariti uspjeh. Naravno, zahvaljujući toj politici, svjedoči se rastu broja startupa.

Otprije je Južna Koreja poznata po kompanijama kao Samsung i LG, a u novije vrijeme tu su Bluehole i Coupang.

9. Australija

Riječ je o jednoj od najprijateljskiji orijentiranih zemalja u startup smislu. U 2016. i 2017. čak se investiralo na tamošnju startup scenu više nego u SAD-u ili Europi, no činjenica da se nalazi toliko daleko predstavlja mnogima izvana prepreku. No, potpora države i partnerskih investitora, privlačni su svakome tko misli pokretati startup.

Posljednjih godina uspjeh su polučili Canva, Airwallex, Atlassian...

10. Singapur

Jedna od najbogatijih i najskupljih zemalja na svijetu mnogo truda ulaže u startup scenu. Zato ne čudi što se tamo nalazi više od 150 svjetski poznatih investicijskih kuća. No, visok standard i dalje je izniman teret pa u Singapur dolaze uistinu samo oni koji imaju unaprijed dogovorene investicije i višegodišnji plan. Zato većina startupa koji se tamo pokrenu i uspiju, a najpoznatiji u posljednje vrijeme su Lazada, Garena i Grab.