Spotify povećao broj premium pretplatnika na 188 milijuna

Spotify se i u kriznim vremenima uspio pohvaliti rastom broja premium pretplartnika na 188 milijuna tijekom drugog kvartala ove godine. Broj mjesečno aktivnih korisnika ukupno pak je na 433 milijuna.

Radi se o godišnjem rastu od 14 i 19 posto, a kad se pogleda prethodni kvartal, Spotify je imao 182 milijuna premium pretplatnika i 422 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini.

Odlične su to vijesti jer se u smislu podcasta odvila manja drama. Naime, Reply All je imao posljednju epizodu 23. lipnja jer su Alex Goldman i Emmanuel Dzotsi odlučili napustiti produkcijsku kompaniju Gimlet. No, veći udarac zadali su Barack i Michelle Obama odlaskom na Audible.

Ipak, megapopularni Joe Rogan je još na platformi koja mu nije okrenula leđa ni u trenucima njegovih najvećih kontroverzi. Sve je popularnija i emicija Breaking Bread, kao i brojni drugi podcasti, što čini Spotify liderom u toj sferi.

Kako bi pružio još bolje iskustvo, Spotify je preuzeo audiobook platformu Finaway prošle godine, što lideri švedske kompanije vide kao "ogromnu priliku" za daljnji rast. No, sve to dovelo je do gubitka od 127 milijuna američkih dolara tijekom drugog kvartala. Iako u Spotifyju napominju da im je od profita prioritet povećanje baze pretplatnika, minusi nikad nisu ugodni.

Dugoročno straha ipak nema, u prosjeku od jednog korisnika Spotify zaradi oko 4,6 dolara, što je više nego 4,44 iz prvog kvartala.

Nažalost, ni kod objave ovih poslovnih rezultata ništa se nije govorilo o službenom početku usluge Spotify HiFi, kao ni o tome koliko će koštati. Podosta čudno jer je najavljena još u veljači prošle godine kao odgovor na Apple Music i Amazon Music, koji nude CD-kvalitetu glazbe u streamovima.

No, o konkurenciji se malo zna u smislu brojki s obzirom da ih nitko ne objavljuje. Amazon je bio posljednji, 2020. je otkrio da ima 55 milijuna pretplatnika. Apple se pak tijekom 2019. pohvalio s njih 60 milijuna.URL članka Spotify povećao broj premium pretplatnika na 188 milijuna