Shopify otpušta 10 posto radne snage

Shopify otpušta deset posto radne snage, što je potez koji utječe na oko tisuću njegovih zaposlenika, izvijestio je prije svih The Wall Street Journal.

U dopisu objavljenom na Shopifyjevoj web stranici, izvršni direktor (CEO) Tobi Lütke kaže da kompanija "mora proći kroz smanjenje radne snage" što najviše utječe na one koji rade u odjelima zapošljavanja, podrške i prodaje.

Lütke je napomenuo i da Shopify također smanjuje "pretjerano specijalizirane" i duplicirane uloge, kao i "grupe koje je bilo "zgodno" imati, ali su bile predaleko od izgradnje samog proizvoda". Ovakvu situaciju pripisuje pogrešno izračunatoj prognozi da će industrija e-trgovine nastaviti rasti i nakon pandemije koronavirusa

Kako je istaknuo WSJ, broj zaposlenih u Shopifyju "skočio" je s 1900 u 2016. na oko 10.000 u 2021. kako bi se zadovoljio očekivani rast. Ali, Lütke primjećuje da se stvari "vraćaju otprilike tamo gdje bi podaci prije koronavirusa i sugerirali". Naravno, veliku ulogu u tim netočnim prognozama čini ruska invazija na Ukrajinu, koja je potaknula inflaciju na globalnoj razini.

"U konačnici, vođenje tom prognozom bila je moja odluka i pogriješio sam. Sada se moramo prilagoditi. Kao posljedica toga, danas se moramo oprostiti s nekima od vas i duboko mi je žao zbog toga", istaknuo je Lütke.

Dodao je i da će pogođeni zaposlenici dobiti 16 tjedana otpremnine plus jedan dodatni tjedan za svaku godinu koju su proveli u kompaniji. Shopify također nudi edukacije kako bi pomogao pogođenim zaposlenicima pronaći drugi posao, kao i "naknadu za početak" kao zamjenu za prijenosno računalo koje zaposlenici moraju vratiti Shopifyju.

Shopify je samo jedna u nizu kompanija koje smanjuju broj radnih mjesta zbog posljedica postpandemijskog gospodarstva. Netflix je otpustio stotine radnika nakon što je izvijestio o padu broja pretplatnika, dok je Peloton otpustio oko 2800 zaposlenih jer je kompanija prošla niz organizacijskih promjena.

Industrija kriptovaluta također se bori s ekonomskim padom, a kriptokompanije kao što su Coinbase, Gemini, BlockFi i Crypto.com suočavaju se s rezovima. U međuvremenu, Spotify, Apple, Meta i Google usporavaju zapošljavanje ili to planiraju učiniti...URL članka Shopify otpušta 10 posto radne snage