SAD još jednom produžio licencu Huaweiju

Američko ministarstvo trgovine ponovno je produžilo privremenu licencu koja omogućuje američkim tvrtkama da posluju s kineskom tvrtkom Huawei - za dodatnih 60 dana.

Dakle, Huawei sad ima vremena do 15. svibnja, ali to ne znači da može bezbrižno poslovati. Većina sankcija ostaje na snazi pa vrijedi situacija kakva jest od svibnja prošle godine.

Naime, Huawei se našao na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, na temelju izvršnog naloga predsjednika Donalda Trumpa. To u praksi znači da mu je onemogućeno poslovanje s američkim tehnološkim tvrtkama, a sve se to događalo, a i događa se u okviru američko-kineskog trgovinskog rata.

Nadalje, Huawei i dalje posluje dobro, pogotovo u Kini, gdje je prodaja njegovih pametnih telefona u porastu, no tvrtka je u nezgodnom položaju kada je riječ o globalnoj prodaji.

Kineski gigant ne može postaviti Googleove aplikacije i usluge na posljednje modele pametnih telefona, što komplicira stvari na globalnom tržištu. Iako tvrtka ima svoj vlastiti operativni sustav HarmonyOS, kojeg je i službeno predstavila, proći će još podosta vremena dok on dođe na razinu a Androidom, u smislu usluga i broja aplikacija. Sve u svemu, za sada Huawei ima još gotovo 60 dana, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Ono što se zna jest da Huawei predviđa pad prodaje pametnih telefona za oko 20 posto ove godine, što znači da bi ih trebalo biti prodano oko 180 do 200 milijuna diljem svijeta. Razina je to iz 2018. Primjerice, prošle godine Huawei je gotovo dosegnuo 240 milijuna isporučenih uređaja i da se nastavio taj tempo, ove bi se godine približio 300 milijuna te konkretnije zaprijetio Samsungu.

Ovako prvoplasirani proizvođač ne mora brinuti i može koristiti krizu Huaweija za stvaranje dodatne prednosti.URL članka SAD još jednom produžio licencu Huaweiju