Razdvajanje PayPala i eBaya

Razdvajanje PayPala i eBaya

Kao što je bilo i najavljivano PayPal i eBay razdvojit će se u dvije zasebne kompanije, a kako je sada najavljeno to bi se trebalo dogoditi 20 srpnja. Za dioničare to znači da će imati po jednu dionicu za svaku koju posjeduju u eBayu i te će e dionice pratiti pod oznakom „PYPL“.
Kraj je to poslovanja pod zajedničkom kompanijom nakon što je eBay kupio PayPal prije trinaest godina i to za tada vrlo malenih 1.5 milijardi dolara.

Neki analitičari procjenjuju kako bi to osim fokusiranja na njihov core business koji su transakcije i moguću skoru prodaju dionica ili čak javnu ponudu odnosno IPO. Bitno je da je ovog puta riječ o „tax-free“ spinoffu.

Prošle godine PayPal je koristilo 162 milijuna korisnika iz cijelog svijeta i preko njih je ukupno provedeno transakcija u vrijednosti od čak 253 milijardi dolara. Ovaj iznos predstavlja povećanje od čak 26 posto u odnosu na 2013. godinu.

Analitičari smatraju kako je to ujedno i pobjeda jednog od najvećih dioničara Carla Icahna koji je bio razočaran rezultatima još u siječnju ove godine i koji je predlagao prodaju 20 posto dionica PayPala putem inicijalne javne ponude.

Još iz kategorije

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

Ericssonovi prihodi rasli 13 posto

18.04.2019. komentiraj

Financijski pokazatelji Ericssona za prvi kvartal ove godine pokazuju rast prihoda od prodaje 13 posto na 4,7 milijardi eura. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7 posto zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

INFOGRAFIKA: Trećina britanskih tvrtki planira preseliti poslovanje

17.04.2019. komentiraj

Brexit je i dalje neizvjesan, a kompanije koje su svih ovih godina boravka Velike Britanije u Europskoj uniji poslovale na njenom teritoriju, uvelike razmišljanju o preseljenju ili je to već učinila. No, ono što brine jest da čak trećina britanskih kompanija razmišlja o istom potezu.

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

Potrošnja na sustave umjetne inteligencije ove godine će skočiti na 35,8 milijardi dolara

17.04.2019. komentiraj

Svjetska potrošnja na sustave vezane uz umjetnu inteligenciju dosegnut će prema prognozi IDC-a 35,8 milijardi američkih dolara ove godine, što je rast od 44 posto u odnosu na 2018. S obzirom da industrije trenutno bilježe velike investicije u projekte koji se tiču umjetne inteligencije, a riječ je o softveru, do 2022. bit potrošnja trebala iznositi 79,2 milijarde dolara.