Rastu investicije u europske startupe

Gledano iz kuta tehnološkog napretka, Europi se često zamjera da nije dovoljno angažirana kad se radi o investicijama u startupe, zbog čega zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom. No, to se polako mijenja jer tijekom posljednje tri godine ulaganja u “mlade” startupe poraslo je za čak četiri puta.

Investitore najviše zanimaju tehnološki startupi namijenjeni financijskom i zdravstvenom sektoru, što daje određene smjernice onima koji se žele nametnuti na tržištu. Konkretnije, u prvoj polovici 2015. godine kapitalne investicije za mlade startupe iznosile su 875 milijuna eura, a u prvoj polovici ove godine čak 3,5 milijarde eura. Najviše tih investicija slijeva se u britanske i francuske startupe.

Iako je sve to još uvelike slabije no situacija koja se zbiva na američkom i kineskom tlu, zanimljivo je vidjeti kako Europa korak po korak jača. Samo, treba vidjeti što će se sve promijeniti kad Brexit završi 29. ožujka iduće godine pa Europska unija ostane bez Velike Britanije. Ali, vjerojatno na najvišim razinama postoje rješenja.

Također, sve ovo nije se dogodilo slučajno, postoje natjecanja za startupe kao ono za područje održive energije u 23 zemlje centralne i istočne Europe, Baltiku i dijelu Mediterana. Pobjednici su dobili novčane nagrade i pristup prestižnom akceleratoru Highway podržanog od InnoEnergy, gdje se ideje i projekti pretvaraju u proizvode i usluge. Mladim poduzetnicima ponudila su se nova znanja i značajna podrška u području razvijanja i patentne zaštite proizvoda, ulaska na tržište, jačanja tima ili pristupa početnom financiranju. Također, mogu biti u stalnom kontaktu s 150 najvećih partnera iz područja energetike, olakšavajući im ulazak na globalno tržište.

Slični natječaji postoje i u drugim područjima, što motivira mlade poduzetnike i stručnjake da se angažiraju, krenu u posao pa naprave nešto što bi moglo biti od svjetskog značaja.URL članka Rastu investicije u europske startupe