Radnici Amazona prijete štrajkom u najgorem mogućem trenutku

Online trgovački lanac Amazon, mogao bi se u pred Božićno vrijeme u Njemačkoj suočiti sa štrajkom svojih radnika. Tajnik njemačkog sindikata Verdi za časopis Der Spiegel je izjavio kako se kompanija ne bi trebala oslanjati na to da će do Božića održati sva svoja obećanja koja je dala kupcima, te kako će sindikat pozvati sve članove na štrajk u najgorem mogućem trenutku za kompaniju.

U lipnju i rujnu nekoliko je stotina zaposlenika američke tvrtke u distribucijskim centrima u gradovima Leipzig, Saxony i Bad Hersfeld u pokrajini Hessen, izašlo na ulice i održalo štrajk.   Sindikat Verdi ima oko 2,2 milijuna članove, te nastoji prisiliti kompaniju Amazon na pregovore oko kolektivnog ugovora koji bi se trebao uskladiti sa standardima iz njemačkog maloprodajnog sektora.

Glasnogovornica Amazona u priopćenju navodi da su plaće isplaćene njihovim zaposlenicima iznad prosjeka u logističkoj industriji, te kako su opisi poslova zaposlenika tipični za logističku industriji, a radi se o skladištenju, pakiranju i otpremanju robe. U priopćenju se također navodi kako štrajkovi održani u lipnju i srpnju nisu imali utjecaja na kupce.

Za sada nema detaljnijih informacija o tome hoće li se štrajk održati u centrima Leipzig ili Bad Hersfeld, ili u nekom od osam drugih centara koji postoje u Njemačkoj. Amazon u Njemačkoj zapošljava oko 9000 radnika, te navodno razmatra mogućnost otvaranja pet novih centara u Poljskoj i Češkoj.URL članka Radnici Amazona prijete štrajkom u najgorem mogućem trenutku