PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.

U 2019. očekuje se usporavanje ukupnog globalnog gospodarstva kako se države članice skupine G7 vraćaju svojim dugogodišnjim prosječnim stopama rasta, pokazuju nova PwC-ova predviđanja u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

Poznata analitička kuća očekuje kraj ubrzanog rasta većine velikih gospodarstava koji smo vidjeli između kraja 2016. i početka 2018. godine. U SAD-u se očekuje postupno smanjenje učinka fiskalnog poticaja, više kamatne stope će vrlo vjerojatno zauzdati potrošnju potrošača, a jak dolar i dalje će stavljati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast u SAD-u blago usporiti s procijenjenih 2,8% u 2018. na oko 2,3% u 2019. Rast u Kini također će usporiti u usporedbi s 2018. Iako će vlada nastojati osigurati minimalno usporavanje, učinak američkih trošarina i potreba za kontrolom razina duga vrlo će vjerojatno uzrokovati umjereno usporavanje rasta.

Očekuje se da će se ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima nastaviti smanjivati, a nezaposlenost će i dalje opadati čak i ako se uspori stvaranje radnih mjesta. To će potaknuti rast plaća, ali i izazvati poteškoće poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta. PwC predviđa da će u 2019. nezaposlenost u SAD-u i Njemačkoj, gdje su stope stvaranja radnih mjesta ostale snažne, još pasti.

Ujedinjeno Kraljevstvo će vrlo vjerojatno pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Tako je izgledno da će Indija i Francuska prestići Britance tijekom ove godine i pomaknuti ih s petog na sedmo mjesto u svjetskom poretku. Dok su se Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, zahvaljujući sličnim razinama razvoja i otprilike jednakom broju stanovnika, redovito izmjenjivale na istom mjestu na ljestvici, uspinjanje Indije vrlo će vjerojatno biti trajno. PwC u 2019. predviđa rast realnog BDP-a od 1,6% u Britaniji, 1,7% u Francuskoj te 7,6% u Indiji.URL članka PwC očekuje usporavanje globalnog gospodarskog rasta u 2019.