Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.

Iako se definicija krize razlikuje od sektora do sektora, kriza ne diskriminira. Gotovo svi poslovni lideri (95%) očekuju da će doživjeti barem jednu krizu u budućnosti, a 69% ju je u posljednjih pet godina već doživjelo. Financijska likvidnost i kriza uzrokovana tehnološkim neuspjehom najčešći su tipovi krize, pri čemu je i jednu i drugu doživio nemalih 23 % ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako će tvrtke s 5.000 ili više zaposlenika najvjerojatnije doživjeti krize povezane s kibernetičkim kriminalom (26%), prirodnim katastrofama (22%), vodstvom (17%), ili neetičkim ponašanjem (16%), uključujući prijevaru, korupciju i korporativne malverzacije. 1.430 viših rukovoditelja u organizacijama doživjelo je najmanje jednu krizu u posljednjih pet godina, a najveće organizacije češće su doživjele više od 5 kriza, prosječno jednom godišnje.

Istraživanje navodi 19 mogućih pokretača krize koji su razvrstani u sedam širih kategorija: operativni, tehnološki, humanitarni, financijski, zakonski, pokretač koji se odnosi na ljudske resurse i reputacijski. Polovica poslovnih lidera (53%) navela je da je doživjela operativnu krizu. Krizu povezanu s tehnologijom, izazvanu tehnološkim kvarovima i incidentima kibernetičkog kriminala, navela je trećina ispitanih, a slijede ih kategorije humanitarnih (29%) i zakonskih (28%) kriza. U zemljama u razvoju, financijska likvidnost bilježi viši postotak i predstavlja jedan od najtežih oblika kriza s 35% u Brazilu i 12% u Africi. Zakonska/regulatorna kriza izraženija je na razvijenim tržištima, a doživjelo ju je 10% u SAD-u te 9% u Kanadi.

„Kriza se može dogoditi svakome, bilo gdje i bilo kada. Ključno je biti spreman za ublažavanje njenog utjecaja na klijente i na Vašu organizaciju. Osim samog odgovora na krizu, ako želite biti spremni na krizu prijeko je potrebno iskoristiti podatke kako biste razumjeli profil Vaše organizacije u odnosu na financijsku likvidnost, neuspjeh proizvoda i ostale tipove krize“, komentirala je globalna voditeljica PwC-a Kristin Rivera.URL članka Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi