Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda

Japanska vlada, predvođena Yoshihidom Sugom, najavila je poticaje usmjerene prema proizvodnji poluvodiča, koji su u problemima posljednjih mjeseci i zato na globalnoj razini vlada njihova nestašica.

Dapače, sad je to pitanje prvo na listi prioriteta u Japanu, zajedno s proizvodnjom hrane ili energije. Slično je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Europskoj uniji, Kini... Ovo je uistinu globalni problem.

I vjeruje se da nestašica neće iščeznuti do kraja prve polovice 2023. Najoptimističnije prognoze su da će trajati minimalno do kraja iduće godine. A u takvim situacijama položaj moći podosta se mijenja, prvenstveno kad se radi o centrima koji su nekad žarili i palili po pitanju industrije poluvodiča.

Početkom 90-ih prošlog stoljeća, glavni proizvođači bili su Japan, Europa i SAD. Trenutno čine 35 posto svjetske proizvodnje - kombinirano. Sustigli su ih Južna Koreja, Tajvan i Kina. Tako nešto dogodilo se zbog nižih troškova proizvodnje, labilnijih regulacija, jeftinije radne snage i bolje povezanosti s drugim tržištima.

Aktualna nestašica samo će dodatno ojačati one koji su već i prije nje bili u naletu, a dodatno oslabiti one koji su padali. Osim ako poticaji koje daju državne vlasti ne urode plodom.URL članka Proizvodnja čipova se seli iz tradicionalnih utvrda