Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje IDC u svom izvještaju za drugi kvartal u 2018. godini. Primjerice, ukupni godišnji rast na ovom tržištu iznosi čak 48,4 posto, odnosno, 15,4 milijardi američkih dolara.

Inače, cloud IT infrastruktura uključuje privatni i javni cloud, koji u njoj čine čak 48,5 posto na svjetskoj razini. A najjači proizvođači na tržištu jesu Dell, HPE/H3C, Cisco, Lenovo i Inspur. Na sve ostale van društva ove petorke otpada najveći dio tržišta, čak 57,4 posto, odnosno 8,86 milijardi dolara od ukupnih prihoda.

U svemu tome, 10,9 milijardi dolara čini javni cloud i to je rast prihoda od 58,9 posto na godišnjoj razini. Privatni je cloud pak na 4,6 milijardi dolara prihoda i to je godišnji rast od 28,2 posto. Kad pak gledamo kompletnu 2018. godinu, IDC prognozira da će prihodi dosegnuti 62,2 milijarde dolara, odnosno rast od 31,1 posto u odnosu na 2017.

Kad govorimo o proizvođačima, Dell čini 15,5 posto na tržištu, HPE je na 10,8 posto, Cisco na 6,6 posto, Lenovo na 5,3 posto i Inspur na 4,5 posto. Svi su zabilježili godišnji rast, no Lenovo se sa svojim od 223,5 posto i Inspur sa svojim od 131 posto posebno odskaču u društvu pet najvećih kompanija svijeta na ovom tržištu.

Naravno, IDC je napravio i analizu po regijama, pa tako azijsko-pacifička (bez Japana) bilježi rast od 78,5 posto na godišnjoj razini, Sjedinjene Američke Države bilježe rast od 44,9 posto, latinska Amerika 47,4 posto i Japan 35,8 posto.

Jasno je koliko cloud još uvijek prilika nudi proizvođačima i koliki potencijal se nudi na ovom tržištu, što automatski znači da će ulaganja i razvoj kroz ovu i naredne godine biti u porastu. Međutim, treba uzeti u obzir kako će se jako povećati i u laganja u infrastrukturu u cloudu pogotovo kada se dogodi brzi rast IoT rješenja, ali i usluga baziranih na informacijam s IoT uređaja, a da ne govorimo o trenutku veće primjene samovozećih automobila, kamiona, autobusa...URL članka Potrošnja na cloud infrastrukturu nastavlja sa oštrim rastom