PLG predvodi rast na kibernetičkom tržištu

Startupi koji se svijetu predstavljaju određenim proizvodom (product-led growth - PLG) predvode rasprave na tržištu u ovom trenutku i ništa drugačije nije ni kibernetičkoj sigurnosti, gdje od 824 dostupna proizvoda na više od 600 proizvođača, njih 151 se potpuno vodi upravo zahvaljujuči proizvodu. Ili su sve karte bačene na proizvod.

Kompanije oduvijek nekim glavnim proizvodom privlače potrošače da se okrenu i nekim drugim njihovim proizvodima ili uslugama, a najbolji primjer za to su velike kompanije kao Microsoft, Apple, Google, Facebook...

No, njima nije teško pridobiti pozornost stotina milijuna korisnika u trenucima dok plasiraju nešto novo. Startupi nemaju budžet ni tradiciju pa im je bitno teže uspjeti uz ovu strategiju. Svejedno, mnogi su joj se okrenuli.

Kibernetička sigurnost nije ništa drugačija jer tolika je konkurentnost da se itko nov i bez budžeta za oglašavanje i prezentaciju pružateljima sigurnosnih usluga, nema šanse istaknuti. Osim ako ne dođe direktno do potencijalnih korisnika.

To se može uz partnerstva s nekim tko već ima uspješan proizvod, a da je vezan uz kibernetičku sigurnost. Može se i kroz direktno oglašavanje potencijalnim potrošačima, ali na način da im se odmah da do znanja za što je proizvod specijaliziran, po čemu se ističe i da kratkom vremenu pruži jasan dojam o tome što čini. Dakle, da se jasno vide "prije" i "poslije".

Najlakše je onima koji se obraćaju developerima i profesonalcima, koji uvijek vape za nečim novim i specijaliziranim za neko konkretno područje, ali uz poneku pogodnost koja se ne plaća, može se i do većeg broja "običnih" korisnika. Ako oni pak u prosjeku većinom ostaju uz proizvod, tad je vrijeme za ponuditi im novi te se nadati da će "na valu" stečenog povjerenja posegnuti i za njime pa tako proširiti potražnju. Uostalom, to i jest cilj koji ima PLG.URL članka PLG predvodi rast na kibernetičkom tržištu