Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti

Nadolazeća memorijska tehnologija zamijenit će današnju i do 2029. godine vrijedit će na tržištu 20 milijardi američkih dolara, procjenjuju u svojem izvješću Objective Analysis i Coughlin Associates. Argumente su naveli na čak 171 stranici i zaključak je da će flash, SRAM i DRAM jednostavno biti “pometeni” zahvaljujući napretku koji se očekuje u tehnološkom smislu.

Ta nova memorijska rješenja koristit će se u mikrokontrolerima, ASIC i računalnim procesorima. Kao i zasebnim čipovima, što je u vremenu za deset godina velika stvar, s obzirom da će Internet stvari (IoT) biti potpuno normalan dio svakodnevice, ne samo u razvijenim zemljama, već i onima koje u ovom trenutku nazivamo manje razvijenima ili nerazvijenima.

Može se vrlo jednostavno kazati da će kompletna slika svijeta za deset godina biti bitno drugačija, pa ne čudi da u tom smjeru ide i memorijska tehnologija, toliko potrebna za funkcioniranje praktički svega što danas u digitalnom svijetu poznajemo. Uz to, konstantno vlada nestašica memorijskih rješenja, što je već pomalo frustrirajuće.

U budućnosti takvih problema ne bi trebalo biti, ali tako nešto se ipak ne može sa sigurnošću prognozirati. Ono što su pak Objective Analysis i Coughlin Associates pokušali, jest navesti koji će točno dijelovi memorijskih rješenja donijeti tih famoznih 20 milijardi dolara prihoda. Dakle, 16 milijardi "otpast" će na 3D XPoint Memory sub-DRAM, dok će MRAM i STT-RAM činiti preostale četiri milijarde. Primjerice, u 2018. je MRAM ostvario 26 milijuna dolara prihoda, a u 2029. bi trebao biti na 854 milijuna, što je tridesetak puta više.

Također, navodi se da će ReRAM i spomenuti MRAM zamijeniti NOR i SRAM u SoC (System on a Chip) te omogućiti veće prihode no što je slučaj u ovom trenutku, odnosno, u trenucima kad ih ostvaruju NOR i SRAM rješenja.URL članka Nova memorijska tehnologija pogurat će tržište preko 20 milijardi dolara vrijednosti