Nastavak rasta ključnih pokazatelja Ericssona

Ericsson u prošlom kvartalu bilježi prodaju od 5,3 milijarde eura što je više za 6 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine odnosno treći kvartal 2018. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 3% zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Ostvarena prodaja bilježi porast od 6%.

Na operativnu dobit utjecale su rezervacije u iznosu od  1.2 milijarde američkih dolara u vezi s rješavanjem istraga od strane SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice) i povratom troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura, koji se u izvještaju nazivaju „stavke koje utječu na usporedivost“.

Operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura uz 11,4% operativna marža, isključujući troškove restrukturiranja i stavki koje utječu na usporedivost. Ostvarena operativna dobit iznosila je -391,7 milijuna eura.

Bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 37,8% (36,9%) uz poboljšanja u Uslugama upravljanja, Digitalnim uslugama i Mrežama. Ostvarena bruto marža iznosila je 37,7% (36,5%). Neto dobit iznosila je -643,5 milijuna eura (251,8 milijuna eura), zbog negativnog utjecaja stavki koje utječu na usporedivost. Slobodni novčani tok, isključujući preuzimanja i spajanja, iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura). Neto gotovina porasla je 3,5 milijardi eura (3 milijarde eura).

„I dalje svjedočimo snažnom zamahu u našem poslovanju, temeljenom na strategiji povećanja ulaganja u tehnološko liderstvo, uključujući 5G. Organski rast prodaje1 od 3% u tromjesečju temelji se na ranom prihvaćanju 5G u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Naša operativna dobit iznosila je 606,2 milijuna eura, što odgovara marži od 11,4% bez troškova restrukturiranja, rezervacija vezanih uz SEC i DOJ od -1,2 milijarde američkih dolara te povrata troškova socijalne zaštite u iznosu od 83,9 milijuna eura. Slobodni novčani tok isključujući preuzimanja i spajanja iznosio je 512,9 milijuna eura (65,3 milijuna eura), što dodatno jača naš snažan financijski položaj.

Naša fokusirana strategija, uvedena 2017. godine, usmjerena je na dugoročnu izgradnju snažnijeg Ericssona. S jasnom usredotočenošću na naše kupce operatore, strategija se temelji na povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj za liderstvo u tehnologiji i troškovima te sve boljem položaju na tržištu. Povećani napori u području istraživanja i razvoja, koji se nastavljaju, rezultirali su konkurentnim portfeljem što je povećalo bruto maržu. Osim toga, uspjeli smo zabilježiti nekoliko važnih pobjeda koje poboljšavaju naš položaj na tržištu u narednom razdoblju. Disciplinirani smo u našim ugovorima i ciljanim prilikama gdje imamo jasnu konkurentsku prednost kroz tehnološko liderstvo podržano poboljšanom strukturom troškova za hardver i softver. Premda vjerujemo da su strateški ugovori dugoročno atraktivni, početne marže mogu biti izazovne. To je zbog visokih povezanih troškova jer operatori mijenjaju dobavljače“, ističe Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.URL članka Nastavak rasta ključnih pokazatelja Ericssona