Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62 posto na 123 posto u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Ispitivanje je otkrilo potpuni preokret u tržišnom raspoloženju u odnosu na protekli indeks. Velika većina ulagača (63  posto) očekuje porast aktivnosti u 2021. godini, u odnosu na samo 17  posto ulagača ljetos.

Nadalje, skoro tri četvrtine ulagača (73  posto) namjerava povećati broj kupovnih transakcija, što je najveći postotak od 2011. godine.

„Riječ je o ohrabrujućim pokazateljima u izazovnom ekonomskom okruženju“, tvrdi Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja. „Ova neočekivana godina utjecala je na većinu tržišnih igrača, no povjerenje private equity investitora ponovno je ojačalo, što je i naš Indeks povjerenja i potvrdio. Većina investitora ima preko 20 godina iskustva ulaganja na ovim prostorima što im ujedno olakšava upravljanje investicijama i u ovim nepredvidljivim okolnostima“.

Očekuje se da će nove transakcije porasti za skoro 50  posto, na 65 posto, u odnosu na 45  posto u lipnju 2020. godine. Snažna tržišta kapitala pružaju dodatan oslonac budućim transakcijama. Više od tri četvrtine ispitanika optimistično je u pogledu dostupnosti kapitala: 63 posto ispitanika očekuje kako će dostupnost financiranja kreditima ostati nepromijenjena, dok 13  posto ispitanika očekuje da će se izvori financiranja dodatno  povećati u nadolazećim mjesecima, što je pozitivna promjena u odnosu na naše proteklo istraživanje, kada je većina ispitanika (62  posto) očekivala njezino smanjenje.

„Od vremena prethodne financijske krize koja je započela 2008. brojna gospodarstva dodatno su ojačala i razvila jasnije razvojne strategije. I hrvatsko gospodarstvo ovu novu krizu dočekalo je sa dobrim makroekonomski pokazateljima. Strukture transakcija preuzimanja i spajanja postale su također robusnije. Upravo ti faktori dodatno su omogućili fondovima za kapitalna ulaganja da mogu pružiti snažnu podršku društvima koja se već nalaze u njihovim portfeljima, kao i ostalim društvima koja traže održive načine za rast svog poslovanja u nadolazećim mjesecima”, nadodala je Jelušić Kašić.URL članka Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja